Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co do silnika to jak w temacie, czyli 1.6 m43, 97 rok, STAG 200, a objawy takie, przy dojeździe np. do skrzyżowania gaśnie, przypadki na ogół jednorazowe tzn. co jakiś czas np. co kilka dni, np dziś i cięzko wtedy odpala

a drugi problem z gazem - silnik rozgrzewa się do odpowiedniej temperatury, a ciągle komputer nie przełącza na gaz, przy czym rano wygląda to w miarę dobrze, gorzej na rozgrzanym silniku - strzałka temperatury pionowo, a dalej nie przełącza na gaz

ja typuję, że coś nawala komputer od gazu,

czy przyczyną może być ewentualnie mało płynu chłodniczego?

Opublikowano

Jeżeli chodzi o pierwszy problem.

Gdyby objawy zaczęły się nasilać, to możesz szykować się do wymiany czujnika wału korbowego.

Ja tak miałem w M52.

Objawy były niezależne od tego, czy silnik pracował na benzynie, czy na gazie.

Zaczynało się właśnie takim niewinnym gaśnięciem silnika przy dojazdach do świateł.

Na zimnym wszystko było ok. A na ciepłym sobie tak potrafił zgasnąć. I po ciężkim odpaleniu zaczynał troszkę nierówno chodzić.

Dla pewności już teraz możesz podjechać gdzieś na kompa. Obstawiam na 95 %, że nasz ten błąd.

Oczywiście mogę się mylić.

Jeżeli chodzi o drugi problem.

Miałem takie coś dwa razy. Za każdym razem coś innego. U Ciebie też może być jeszcze coś innego.

Jeśli dolanie płynu chłodzącego ci pomoże, to masz problem z głowy. Musisz tylko znaleźć wyciek.

U mnie za pierwszym razem przetarł się przewód odpowiadający za otwieranie elektrozaworu przy zbiorniku gazu. I w ogóle nie miałem gazu.

Spróbuj najpierw obejrzeć dobrze wszystkie przewody elektryczne, które biegną podwoziem. Mogłeś gdzieś przytrzeć autkiem i przerwać kabelek.

A za drugim siadł czujnik temperatury przy reduktorze.

Mam nadzieję, że troszkę pomogłem i znajdziesz przyczynę. Powodzenia