Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moja E90 320d zauważyłem, że ma problem z odpalaniem silnika przy niższych temp. Na przykład stoi kilka godzin na dworze przy temp niewiele poniżej zera, do -5C. I gdy odpalam to zakręci, ale nierówno i telepie trochę samochodem. Trwa to ok sekundy i zaraz wszystko się normuje, aczkolwiek nie jest to chyba normalne?

Czy po włożeniu kluczyka powinienem zaczekać jakiś czas zanim nacisnę przycisk "START/STOP"?

Opublikowano
Jest wiele osob na forum,ktore maja taki objaw. Powymieniali swiece, sterownik swiec i dalej tak samo....ja sie do tego przyzwyczailem...sprawdz czy masz jakies bledy swiec :D
Opublikowano

Miałem bardzo podobne objawy miesiąc temu.

Wymieniłem najpierw sterownik, bo tak mi podpowiedział jeden diagnosta po podłączeniu komputera.

Objawy nie ustały, okazało się, że jednak świece 3 szt. z 4 były do wymiany.

Było dobrze, aż w tym miesiącu zaczęło się od nowa.

Wykluczam świece, podejrzewam sterownik, który jest na gwarancji. Sprawdziłem też akumulator i tu okazało się, że w 3/4 był rozładowany. Już drugą dobę go ładuje i zobaczę czy to pomoże.

P.S.: Tak na marginesie, jak myślicie, w razie jak by padł mi sterownik to uwzględnią mi gwarancję, po tym jak miesiąc przejeździł podłączony w samochodzie???

Bo osobiście uważam, że w naszych polskich realiach, mnie wyśmieją i każą kupić drugi ;)

Opublikowano
Reklamacje powinni uznac. Ale jezeli jest uszkodzony sterownik to musi byc blad zapisany swiec...a co do aku to moze to byc przyczyna bo ja mam tez slaby,,, ale do tego stopnia ze po ladowaniu nic sie nie poprawiło a aku sie nie naladowaal. Wiec sprawdziłem testerem i okazało sie ze nadaje sie do śmieci,. Ale nie wymienilem jeszcze bo odpala bez problemu,,, wiec jak padnie to kupie.
Opublikowano

Sprawdziłem akumulator w ukrytym menu i wychodzi 12,6V na zgaszonym i 14,6 na zapalonym silniku, więc raczej norma.

A to możliwe, że mimo wymiany świec nadal w CASie jest zapisany błąd?

Opublikowano
Z tego co sie orientuje to jak blad byl i nikt nie skasowal to sam nie zniknie. A ktora pozycja w ukrytym menu odpowiada za sprawdzeniu aku .