Skocz do zawartości

318i kontrolka klocków hamulcowych-reset kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Zdecydowałem sie dziś na wymianę klocków hamulcowych z tyłu oczywiście z nowym czujnikiem...niestety kontrolka nadal sie pali.No i pytanie czy w związku z tym koniecznie będzie kasowanie błedu na komputerze czy w jakiś inny sposób trzeba się tej kontrolki pozbyć?

Pozdrawiam i dziękuję jak coś za odezw :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapłon i trzymaj hamulec aż zgaśnie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Kolego "Maniek" dziękuję bardzo za pomoc! :)-wystarczyło chwilkę na zapłonie potrzymać na hamulcu i kontrolka sama znikneła.Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
:cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
aj chyba problem się do końca jednak nie rozwiązał-wczoraj zrobiłem tak jak radził Maniek i kontrolka znikła dziś niestety po odpaleniu znów się pojawiła...powtórzyłem zabieg z hamulcem..znikała ale po odpalenie i przejechaniu kilku metrów znów wyskakiwała.Klocki na pewno ok bo z przodu jeszcze 2/3 klocka z tyłu zupełnie nowe klocki-więc nie wiem co ona tak wyskakuje.Chyba jednak bez kompa sie nie obejdzie....
Opublikowano
teraz powtórzyłem zabieg przy otwartych drzwiach kierowcy-bo wyczytałem,że niby drzwi otwarte muszą być za pol godziny jade zobaczyc czy kontrolka znikinie :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczej sprawdź styki, dociśnij wtyczki, przeczyść, itp.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
i chyba tak też zrobię,ale już po sylwestrze :)Szczęśliwego Nowego Roku ! :)
Opublikowano
Komputerem nie ma możliwości skasowania. Szczęśliwego!

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka

Opublikowano
Jeśli kontrolka gaśnie po przytrzymaniu hamulca przy włączonym zapłonie, a potem ponownie się zaświeca to znaczy że masz uwalony czujnik zużycia klocków lub kabel prowadzący do niego (jest jeden czujnik przy kole z przodu i jeden z tyłu). Tak jak piszą koledzy - komputerem nic nie sprawdzisz w tym temacie.
Opublikowano
czujnik jest nowy...czy możliwe zatem,że został po prostu źle zamontowany przy wymianie ? Dziś,najpóźniej jutro chce mieć tą sprawę już rozwiązaną bo nie bd jeździć z tą kontrolką przecież.
Opublikowano
Dodam tylko jeszcze,że ostatnio miałem okazję rozmawiać ze znajomym mechanikiem i stwierdził on,że po takim zabiegu w BMW E60 była konieczność skasowania błędu na komputerze,po czy wszystko grało.Być może w E46 to wygląda inaczej
Opublikowano
Ewentualnie możesz zamiast czujnika (gniazdko za amortyzatorem) zrobić mostek z przewodu, spinacza, czegokolwiek. Jeśli wtedy kontrolka nie będzie wracać po skasowaniu to znaczy, że masz uszkodzony czujnik.
Opublikowano
byłem u mechanika-klocki ok,czujnik ok-powiedział mi żebym pojechał do elektryka.... :| kontrolka dalej wraca,nie mam pojęcia czemu,czujnik jeszcze raz był podpinany wszystko niby ok...hmm nie mam pomysłów
Opublikowano
a może po prostu odłączyć aku i podłączyć jeszcze raz...moze wtedy zniknie
Opublikowano
byłem u mechanika-klocki ok,czujnik ok-powiedział mi żebym pojechał do elektryka.... :| kontrolka dalej wraca,nie mam pojęcia czemu,czujnik jeszcze raz był podpinany wszystko niby ok...hmm nie mam pomysłów

:duh: Po c^%$ pytasz o poradę na forum jeśli zamiast podnieść auto, odkręcić jedno koło z przodu i jedno z tyłu, wziąć kawałek drutu w garść i sprawdzić czujniki jeździsz do wymieniacza (bo mechanik to to nie jest)? Szkoda że nie wysłał Cię do szamana :duh: Ten układ jest naprawdę prosty jak budowa cepa i nie ma się tam co zepsuć. Masz albo padnięty czujnik albo złamany przewód biegnący do niego. Zewrzyj te kostki i się przekonasz...

Opublikowano
W grę wchodzi już tylko ta druga możliwość...mam problem to pytam na forum i w razie czego jeżdżę do wymieniaczy-sam nie jestem fachowcem-opinie na forum już kilka razy mi pomogły.
Opublikowano
No właśnie ten temat spokojnie ogarniesz samemu ;) Czujnik jest przy lewym przednim kole i prawym tylnym. Jest zamontowany do klocka hamulcowego, biegnie od niego kabelek do wtyczki. Przy przednim kole wtyczka jest schowana w plastikowej puszeczce za amortyzatorem. Z tyłu o ile pamiętam wtyczka jest gdzieś od spodu auta. Jak ją rozepniesz będziesz miał w środku dwa piny, wystarczy je zewrzeć kawałkiem drutu - w ten sposób zasymulujesz sprawny czujnik i kontrolka po skasowaniu pedałem powinna zgasnąć na stałe. Ja miałem u siebie sprawny sam czujnik, ale uszkodził się kabelek biegnący do niego, jest dość delikatny.
Opublikowano
i już po krzyku :) Problemem okazał się być kabelek czujnika klocka hamulcowego...o dziwo z przodu,bo przecież ostatnio robiłem tył.Kabelek był przetarty tak jak kolega"Scarab"to sugerował.Oczywiście samą kontrolkę kasuje się hamulcem-gdy wszystko gra kontrolka nie ma prawa się już świecić. Dziękuję koledzy za pomoc!Problem rozwiązany i usterka usunięta :)
Opublikowano
Kolega w swojej e46 ma ten sam problem tylko u niego po kompie pokazuje błąd jakiegoś czujnika ciśnienia w układzie DSC. Kontrolka jak i u Ciebie zapala się po przejechaniu jakiejś odległości. W weekend będziemy diagnozować.
Opublikowano
No to w takim przypadku dziwne bo akurat taki błąd pokazuje inpa. Kiedy skasujemy błąd kontrolka gaśnie lecz po chwili błąd i kontrolka powracają. Kabelek i czujnik są nowe.