Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moja pierwsza wizyta-proszę o wyrozumiałość.

Od miesiąca posiadam e39 530d (automat)-nie mam zielonego pojęcia o automatycznej skrzyni biegów stąd moja wizyta i pytanie.

Mniej więcej dwa dni temu zauważyłem, że "zatrzask" na dźwigni zmiany biegów(nie znam fachowej nazwy tego"cpyczka z przodu dźwigni pod palcami) nie "blokuje mi dźwigni w pozycji D. Jasniej-gdy dźwignia jest w pozycji "D" bez naciskania "zatrzasku" mogę leciutko "popchnąć" ją w pozycję "N" i (jak sądzę, a nie odważyłem się sprawdzić) z powrotem w pozycję "D".

Powiem, że nie wiem czy tak było czy tak się stało.

Czy to jest usterka?

czy to normalne?

Samochód jeździ bez zastrzeżeń, normalnie(bez szarpania)zmienia wszystkie biegi, nie wydaje żadnych dziwnych, niepojących odgłosów. Jednym słowem-wszystko ok poza opisanym problemem.

Proszę "starszych", bardziej doświadczonych użytkowników automatycznych SB o poradę.

Dziękuję.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak samo brzmiał mój pierwszy temat na forum :mrgreen:

Tak ma być, pstryczek nie blokuje pomiędzy D a N, oraz z R --> N też przełączysz bez niego.

Do tego działa jeszcze blokada, która puszcza dźwignie niezależnie od pstryczka, i rozłącza się przy naciskaniu hamulca, bo tylko wtedy można przełączać biegi.

Mi kiedyś przy ostrzejszej jeździe przeskakiwało z D --> N, i bez hamulca i pstryczka bieg można było ponownie wsadzić, ale tylko przy pewnej prędkości.

Nie jest to zdrowe dla skrzyni, ale co zrobisz jak wyprzedasz, jesteś na lewym, i wyskoczy ci bieg :mrgreen: