Skocz do zawartości

e34 2.0 24V Wymiana mechanizmu wycieraczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam klubowiczów.

Pytanie mam następujące, czy może ktoś opracował tutorial do wymiany mechanizmu wycieraczek w e34?? Wczoraj próbowałem wyciągnąć swój z auta i zastąpić go sprzętem w nieco lepszym stanie. Okazało się że nie mogę wybrać trzpienia prawej wycieraczki z otworu w podszybiu. Brakuje tam miejsca na wyciągnięcie go. Chyba najpierw trzeba wybrać wentylator nawiewu. Robił ktoś już coś takiego??

Opublikowano
Ja wyciągałem wentylator, bo robiłem dwie rzeczy za jednym razem. Było to już dawno temu i jak czytałem wtedy na necie jakiś tutorial to niby bez wyciągania wentylatora miało się jakoś dać to zrobić, ale osobiście, jakby mi przyszło to robić teraz to chyba bym wolał go wyjąć i się nie szarpać.
Opublikowano
a wentylator zeby wybrac to trzeba ze srodka czy z zewnątrz??
Opublikowano
No tak, wiem ale odkręca się od podszybia czy od pulpitu, środka auta??
Opublikowano
jeżeli dobrze kojarze odkręca się od zewnątrz ale nie dam sobie ręki uciąć. Poszukaj dokładnie, napewno dojdziesz z której strony ten wnetylator odkręcić
Opublikowano

A jakie są u Ciebie objawy nie sprawnego silnika ?

U mnie objawiało się tym gdy załączałem wycieraczki, przeleciały z dużym oporem i po powrocie drgały tak jak by silnik zaciął się, po wyciągnięciu Silnik był w 100% sprawny ładnie kręcił na stole, winna leżała po stronie zardzewiałych już tulejek w stelażu mechanizmu od wycieraczek, rozłączenie ich wyczyszczenie i nasmarowanie zapewniło znów prawidłowe działanie całego mechanizmu, też trochę się przy tym natrudziłem jakiś rok temu.

By wyciągnąć stelaż odkręcałem silnik od niego ponieważ z nim nie chciał się przecisnąć jak dobrze pamiętam