Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie chciałem odpalić auto i nie chciał wogóle zapalić. Dopiero za 3 razem udało się jakoś ale zaczął nierówno chodzić i falować plus zapalone kontrolki check i eml. Do tej pory niemiałem problemów chodził idealnie. Jakoś musiałem dojechać do domu a potem podpiołem go pod lapka i z inpy wyszło 9 błedów:

2A67 CDKDVEST - VVT-Ansteuerung

2A69 CDKDVULV - VVT-Leistungsversorgung

2A5F CDKDVUSE - VVT-Versorgungsspannung Sensor

2D00 CDKDVEF - Federpruefung DK-Steller schliessende Feder

2D03 CDKDVEUB - Abbruch DV-Adaption wegen Umweltbedingungen

2F9E CDKTOENS - Thermischer Oelniveausensor

2F8A CDKUB – Batteriespannung

2D0F CDKLM – Heissfilmluftmassenmesser

2C6D CDKLASH - Lambda-Sondenalterung hinter Kat (BAnk1)

Skasowałem, odpaliłem i chodzi jak wcześniej ale niedaje mi to spokoju. Załważylem jakby silnik troszke głośniej chodzi. Co może być przyczyną tych błędów?

Opublikowano
Miałem podobne błędy, z tym ze mam n42 winny był silniczek valvetronica. Prawdopodobnie miało miejsce jakieś zwarcie w prądzie nim sterującym. Po wyczyszczeniu styków i skasowaniu błędów juz kilka miesięcy spokoju.

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka

Opublikowano
Ten silniczek znajduje sie chyba pod pokrywą zaworów tak? Myślałem jeszcze że to może przepustnica jest brudna ale to chyba inne blędy by były. Jak będe miał troche czasu to wrzuce wykresy pracy z inpy może to coś pomoże w rozszyfrowaniu pracy silnika.
Opublikowano
W silnikach z valvetronikiem przepustnica jest cały czas otwarta, a pracuje jedynie przy kontroli trakcji (dlawienie obrotów) i w trybie awaryjnym. Wiec przepus5nica raczej jest ok:-)

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka