Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Może słabo szukałem , na pewno nie znalazłem, więc witam się z Wami tutaj.

Jestem ze Szczecina i miesiąc temu kupiłem E39 w touringu dla żony. Z przekonania jestem wielkim fanem motoryzacji amerykańskiej i sam jeżdzę Jeepem ale żona się uparła to niech ma. Szczerze powiedziawszy bardzo mile się zaskoczyłęm auto super, w każdej wolnej chwili staram się pojeżdzić sobie piąteczką. Jeździ się super i powoli się zakochuję w tym aucie.

Jest kilka tematów które mnie drażnią a że nie znam się na beemkach wię pytam tutaj.

Pierwszy irytujący mnie aspekt to audio. Jakaś masakra, to wogóle nie gra. Mam jakiś niski model z kasetą. Głównie słucham radia i czasami iPoda więc kaseciak jest OK ale te głośniki to jakaś kpina. Tu pojawia się pytanie "co kupić ?". Nie chcę zmieniać radia cenię sobie oryginalność aut. Tą samą zasadę utrzymuję w moim Jeepie. Wymieniłem głośniki pomimo że tam było infinity gold i teraz gra jak trza. Czy może mi ktoś polecić coś konkretnego co można wstawić w miejsce oryginalnych głośników w drzwi i podsufitkę? Generalnie szukam czegoś taniego (wiem że kłóci się z dobre) co po prostu gra a nie pierdzi jak to co seryjnie wypuściło BMW. Nie chcę dorzucać suwoofera , wzmacniacza itp. tylko same głośniki. Proszę o porady nalepiej z konkretnymi linkami bo nie wiem jakie głębokości tam trzeba zastosować, a z tego co czytałem to muszą być płytkie. Wiem że proszę o odrobienie zadania domowego za mnie ale ja się po prostu na audio nie znam a Wy na pewno ten temat przerobiliście.

P.S.

Nie chcę zakłądać nowego tematy i zaśmiecać forum a nie mogę znaleźć informacji odnośnie amortyzatorów tylnej klapy. Czy tam są amoty czy jakieś sprężyny? Klapa mi na łep spada i nie wiem czego szukać. Proszę o pw.

Opublikowano

Fakt audio w e39 to jakas kpina.

Co do jego wymiany to jesli nie chcesz rzebic to pozostaja glosniki 130mm w fabrycznych pudlach rezonansowych.

Co do glosnikow to polecam uDimension El Comp 5. Sa to glosniki przystosowane do wspolpracy ze wzmacniaczami o nizszej mocy. A ich dzwiek stoi na wysokim poziomie.

Nie kupuj na pewno glosnikow wspolosiowych bo jeszcze bardziej popsujesz efekt. Jesli zdecydujesz sie na wieksza rzezbe to prace z tym zwiazane wygladaja tak:

Wywalamy fabryczne pudla rezonansowe, wygluszamy drzwi dodatkowo wewnatrz, pasujemy dystanse pod glosnik (uwzgledniajac glebokosc montazowa oraz tapicerke).

Skladamy, zaklejamy drzwi szczelnie matami, bujamy wszystko wzmacniaczem. Aby zostawic fabryczne radio niezbedny bedzie konwerter (tylko nie taki z allegro za 20pln). Dobry konwerter to koszt ok 150zl. Dobre glosniki (Morel, udimension jr) ok 700zl, wzmak 500, zaleznie od upodoban subwoofer. Do tego dochodzi okablowanie (300zl) oraz koszt mat wygluszajacych 50pln na jedne drzwi.

Opublikowano
Moim zdaniem gra nie warta świeczki żeby wywalać lekko 2 kafle :roll:. Mi osobiście nie przeszkadza audio w e39 :), kwestia przyzwyczajenia. Chyba że ktoś faktycznie na upartego szuka "mocniejszych wrażeń" :D
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam nie chcę zakładać kolejnego tematu rzeki piszę tu

A mianowicie nie mogę nigdzie znaleźć opinii odnośnie JL AUDIO 12WXv2 SUBWOOFER 12'', i jego efektywności w BMW e39 sedan lub U-Dimension EL-S124, (zaczynam przebudowę CA w tym modelu).

Jednostka sterująca wymieniona na Pioneer DEH-7900UB, wzmacniacz CarPower HPB-1502, teraz szukam subwoofera (scena przód w następnym miesiącu wygłuszenie drzwi i zestaw odseparowany 16 cm też szukam czegoś w granicach rozsądku )

A więc Nie wiem jaki subwoofer max 350 zł bo mam inne wydatki odnośnie samochodu , osiągnąć chcę uzupełnienie tonów, miękką pracę, taki czysty soczysty bas, nie ma być głośno ale ma to być dobre miarowe uzupełnienie sceny (muzyka - Trance, House, DubStep takie brzmienia elektroniczne bardziej, czyli dużo szybkiej pracy czasami a nie raz zejścia do niskich głębokich tonów). I nie wiem już w co zainwestować, dużo osób poleca Power Bass "tani i dobry" ale jakoś on mnie nie przekonuje (może jestem w błędzie).

I nie wiem jak ktoś ma coś u siebie klasy tego JL AUDIO 12WXv2 lub U-Dimension EL-S124, POMOCY