Skocz do zawartości

[E34 524TD M21] Samodzielna regeneracja pompy wtryskowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Niedawno zakupiłem BMW w stanie "do poprawek" :) Jestem na etapie poprawy zawieszenia, hamulców, wymian oleju silnik skrzynia etc. Niestety okazało się, że mam do uszczelnienia i regeneracji pompę wtryskową. O cenach nie będę się w tym miejscu rozpisywać jakoś szczególnie.

Udało mi się znaleźć drugą pompę, rozebraną za 50 zł, czyli praktycznie tyle co nic. Z tym właśnie wiąże się moje pytanie. Czy jestem w stanie samodzielnie zregenerować pompę, złożyć z dwóch jedną? Czy bez specjalistycznych narzędzi nawet sobie tym głowy nie zawracać?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Opublikowano
ja bym Ci raczej odradzał... jest to jakiś pomysł i faktycznie można zaoszczędzić ale pytanie czy nie będziesz potem żałował
Opublikowano
  • Autor
Żałował? Co masz na myśli?
Opublikowano
Czy jestem w stanie samodzielnie zregenerować pompę, złożyć z dwóch jedną?

nie jesteś w stanie samodzielnie zregenerować pompy ,z dwóch złożysz jedną ale będziesz mógł ją ewentualnie postawić na półce. Bez specjalistycznego sprzętu i wiedzy jest to nie wykonalne.Tak na marginesie to ,kto zdiagnozował wyeksploatowaną pompę ?jakie masz objawy?

eSKa

Opublikowano
  • Autor
Ok, nie do końca precyzyjnie się wyraziłem. Nie potrzebuję jej regenerować, gdyż zachowuje się ok. Problem polega na tym, że jest nieszczelna i kapie z niej ropa to też zależy mi tylko i wyłącznie na uszczelnieniu. Samodzielnie chyba można się tego podjąć?