Skocz do zawartości

Jazda na ołowiowej i bezołowiowej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Czym grozi jazda na benzynie ołowiowej? Moja Bejca to 525i 24v i wszędzie pisze , że jazda na min. 95 bezołowiowej. Jeżeli zastosuje ołowiową benzynę będzie to skutkować negatywnie? Może na katalizator?Pozdrawiam i prosze o radę.
Opublikowano

A gdzie teraz dostaniesz ołowiową?? A tak pozatym to ołowiowa tzw żółta miała 94 oktany. Na ołowiówce rozwalisz katalizator a sondy zgłupieja. To tyle.

Jeszcze jedno: nie dawno była do dostania benzyna uniweersalna ale juz od ponad roku jej nie ma na stacjach wiec zastanawiam sie czym sie przejmujesz??

Opublikowano
  • Autor
Witam. Dzięki za odp. Pisze ten temat ponieważ mam blisko do granicy UA i 95 tam jest tania, jest to tzw. uniwersalna i się zastanawiam czy jak będe tym zalewał bejce to czy nie narobię bałaganu.Pozdrawiam.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Uniwersalna byłe też u nas. To jest benzyna bezołowiowa z dodatkami. Teoria mówi, że możesz na niej jeździć. Praktyka... pokaże :)
Kai
Opublikowano
  • Autor
Witam.Właśnie zalałem tym wynalazkiem samochód. Jeździ ok jest troszkę słabszy, chociaż przy 192 koniach to nie robi dużej różnicy ;).Pozdrawiam.