Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Poradzcie coś proszę.

Od poczatku. Wymieniałem szybę przednią. Wymiana była przy mojej obecności, zrobiona bardzo porządnie.

Ale nie jestem w stanie stwierdzić, czy tak było wcześniej czy jest to efekt po wymianie, bo auto kupiłem z szybą do wymiany.

W czym problem, otóż przy prędkości około 80-90 pojawia mi się cichutki wiercący dziurę w uszach pisk - gwizdek.

Zmienia ton jak przyspieszam. Pisk dochodzi jakby z bardziej z lewej strony - od kierowcy. Czasami jak jadę wolniej i przyjdzie podmuch wiatru to też go słyszę.

Oglądnąłem auto i nic nie widzę, żadnej uszkodzonej uszczelki etc.

Co to może być?

pzdr Rysiek
Opublikowano

A nie masz przypadkiem założonej gdzieś tej ultradźwiękowej gwizdawki która to niby ma odstraszać zwierzynę? :)

A tak na serio - jesteś pewien, że to szyba? Spróbowałbym na postoju z kompresora podmuchać w różne miejsca - może z zewnątrz łatwiej będzie Ci usłyszeć co i gdzie gwiżdże. Może gdzieś relingi świszczą, obudowa lusterka, wycieraczka albo szczelina między maską a błotnikiem. Może to być nawet układ klimatyzacji, bo ma odrobinę za mało czynnika (nie wiem jak jest w E61, ale w poprzednim W203 tak miałem).

Opublikowano
Mam identyczny problem, pisk zaczynający się w granicach 80-100km/h, słyszalny również z przodu raczej z lewej strony. Co więcej, także miałem wymienianą szybę czołową. Może to być wina źle zamontowej szyby, choć do tej pory myślałem, że to wina listewki przedniej bocznej szyby, która u mnie lekko odstaje. Jakieś zawirowania powietrza czy coś...
Opublikowano

Ja już nie wiem. Nie chciałbym wycinać i wklejać na nowo szyby. Obejrzałem auto z wszystkich stron i [BAD]. Nic nie widać podejrzanego, a pisk jest. Dokuczliwy jak cholera, normalnie jakby ktoś gwizdał na łusce. Nie ma to nic wspólnego z obrotami silnika etc. Wrzucałem na luz i dalej był. Pojawia się przy 80-85 km/h.

Nie macie do zaproponowania jakiejś sprawdzonej metody aby wykluczyć to czy tamto ?

pzdr Rysiek
Opublikowano

Może Eureka :)

Podjechałem do tych magików, którzy mi wklejali szybę. Znależli 2 pęknięte uchwyty listwy bocznej, wymienili. Dodatkowo nałożyli silikonu na boki - pomiędzy szybą a karoserją. Wyrównali płaszczyznę boczną szyby klejem, używając szpachelki. I ................zapanowała cisza :)

Jestem przekonany, że któryś z uchytów listwy bocznej nie trzymał listwy i pojawiła się minimalna szczelinka pomiędzy listwą i nadwoziem.

Można zaryzykować stwierdzenie, że w/w magicy dali ciała..... bo te uchwyty powinno sie wymienić obligatoryjnie, przy wymianie szyby, zawsze pękają.

W każdym razie ktoryś z tych zabiegów pomógł, radzę spróbować, jeżeli macie podobny problem.

pzdr Rysiek