Skocz do zawartości

E61 LCI 520D pisk, gwizdek powyzej 80k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Poradzcie coś proszę.

Od poczatku. Wymieniałem szybę przednią. Wymiana była przy mojej obecności, zrobiona bardzo porządnie.

Ale nie jestem w stanie stwierdzić, czy tak było wcześniej czy jest to efekt po wymianie, bo auto kupiłem z szybą do wymiany.

W czym problem, otóż przy prędkości około 80-90 pojawia mi się cichutki wiercący dziurę w uszach pisk - gwizdek.

Zmienia ton jak przyspieszam. Pisk dochodzi jakby z bardziej z lewej strony - od kierowcy. Czasami jak jadę wolniej i przyjdzie podmuch wiatru to też go słyszę.

Oglądnąłem auto i nic nie widzę, żadnej uszkodzonej uszczelki etc.

Co to może być?

pzdr Rysiek
Opublikowano
Porównaj sobie z drugim autem mając oba obok siebie. Uszczelka może być inaczej ułożona itd.
Opublikowano
  • Autor
No nic nie budzi podejrzeń a wierci w uchu dziurę :)
pzdr Rysiek
Opublikowano

A nie masz przypadkiem założonej gdzieś tej ultradźwiękowej gwizdawki która to niby ma odstraszać zwierzynę? :)

A tak na serio - jesteś pewien, że to szyba? Spróbowałbym na postoju z kompresora podmuchać w różne miejsca - może z zewnątrz łatwiej będzie Ci usłyszeć co i gdzie gwiżdże. Może gdzieś relingi świszczą, obudowa lusterka, wycieraczka albo szczelina między maską a błotnikiem. Może to być nawet układ klimatyzacji, bo ma odrobinę za mało czynnika (nie wiem jak jest w E61, ale w poprzednim W203 tak miałem).

Opublikowano
Mam identyczny problem, pisk zaczynający się w granicach 80-100km/h, słyszalny również z przodu raczej z lewej strony. Co więcej, także miałem wymienianą szybę czołową. Może to być wina źle zamontowej szyby, choć do tej pory myślałem, że to wina listewki przedniej bocznej szyby, która u mnie lekko odstaje. Jakieś zawirowania powietrza czy coś...
Opublikowano
  • Autor

Ja już nie wiem. Nie chciałbym wycinać i wklejać na nowo szyby. Obejrzałem auto z wszystkich stron i [BAD]. Nic nie widać podejrzanego, a pisk jest. Dokuczliwy jak cholera, normalnie jakby ktoś gwizdał na łusce. Nie ma to nic wspólnego z obrotami silnika etc. Wrzucałem na luz i dalej był. Pojawia się przy 80-85 km/h.

Nie macie do zaproponowania jakiejś sprawdzonej metody aby wykluczyć to czy tamto ?

pzdr Rysiek
Opublikowano
  • Autor

Może Eureka :)

Podjechałem do tych magików, którzy mi wklejali szybę. Znależli 2 pęknięte uchwyty listwy bocznej, wymienili. Dodatkowo nałożyli silikonu na boki - pomiędzy szybą a karoserją. Wyrównali płaszczyznę boczną szyby klejem, używając szpachelki. I ................zapanowała cisza :)

Jestem przekonany, że któryś z uchytów listwy bocznej nie trzymał listwy i pojawiła się minimalna szczelinka pomiędzy listwą i nadwoziem.

Można zaryzykować stwierdzenie, że w/w magicy dali ciała..... bo te uchwyty powinno sie wymienić obligatoryjnie, przy wymianie szyby, zawsze pękają.

W każdym razie ktoryś z tych zabiegów pomógł, radzę spróbować, jeżeli macie podobny problem.

pzdr Rysiek