Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka dni temu zauważyłem że przy jeździe na wybojach coś mi się tłucze z tylu auta.

Próbowaliśmy z kumplem znaleźć usterkę i doszliśmy do tego, że auto przy zaciągniętym ręcznym, i przy ugianiu tyłu auta góra-dół słychać stukot, prz zwolnionym halmulcu ręcznym nie słychać. :D

Wzieliśmy auto na podnośnik i obadalismy ukł hamulcowy tam wszystko wydaje się być w porządku ( oprócz kończących się klocków ). Kiedy auto było na podnośniku, przy zaciągniętym ręcznym po próbie przekręcenia tarczy było słychać stukot i delikatny pośliz czasowy między zatrzymaniem tarczy i piasty

Miał ktoś może podobny problem?

Pzdr.

Opublikowano
Pewnie mechanizm ręcznego jest w rozsypce, lubi się faktycznie wtedy trzaskać na dziurach. Sprawdzaliście ręczny (mechanizm wewnątrz tarczobębna) czy tylko nożny hamulec? Zaciągnij lekko ręczny o kilka ząbków i przejedź się po dziurach, jeśli będzie wtedy cicho to znaczy że masz rozsypane szczęki ręcznego.
Opublikowano
Standard w E36/E46 - rdza wpierniczyła tarcze kotwiczne, i sztyfty trzymające szczęki do tarczy straciły punkt mocowania. Naprawa jest prosta, tylko upierdliwa, bo albo zrzucasz piasty i dzięki temu musisz dać nowe łożyska, albo tniesz nowe tarcze kotwiczne.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

Dziś przejechałem się po dołach z zaciągniętym ręcznym i faktycznie zrobiło się ciszej.

Tak więc jak według Was najlepiej się zabrac do naprawy?

Opublikowano
Zdejmij tarczobęben, wyczyść porządnie cały mechanizm, wymień okładziny ręcznego jeśli są zużyte. Potem wyreguluj odpowiednio naciąg linek (instrukcję znajdziesz w "sam naprawiam") i powinno być ok :)