Skocz do zawartości

[E46] Compact spryskiwacz tylnej szyby.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, mam problem ze spryskiwaczem. Po jego włączeniu słychać pompkę, wycieraczka się włącza ale płynu leci tylko trochę. Wyczyściłem dyszę ale nic to nie dało więc chcę przejrzeć cały układ ale nie wiem jak się do niego "dobrać" bo jest w bagażniku. Wie ktoś jak się do tego zabrać, w szczególności zdemontować prawą tapicerkę bagażnika w compakcie, ew. co jest przyczyną tej usterki?
Kupię komplet felg styling 270
Opublikowano

Przerabialem to u siebie. Nie dzialal przedni i tylni sprysk. Z przodu wystarczylo wyczyscic filterki ktore sa nakladane na kruciec pompek. Z tylu wymontowalem wyczyscilem filterek (bylo troche czernego szlamu w zbiorniku) ale po zlozeniu to samo. Pomka dziala ale nic nie leci. Okazalo się ze dysze (na wycieraczce) sa zapchane. Koncówka z dyszami jest demontowalna wiec wystraczy ją wziąc do domu i przetkać. Bardzo trudno je przetkac (sa 3 dysze) ja użylem igly i pompki do piłek.

DLatego proponuje zacząć od dyszy. Dostep do zbiornika jest sredni. Trzeba wyjąć podloge bagaznika, odkerecic długi plastik przy zamku klapy (6 srb pod zaslepkami), zdemnotowac wykladzine z boku i dopiero wtedy jest dostep.

Opublikowano
Dzięki za podpowiedź. Pamiętasz jak wymontować te dysze? Nie jestem teraz przy aucie ale z tego co pamiętam nie specjalnie wiem co odłączyć - oczywiście jeśli masz na myśli samą końcówkę na wycieraczce.
Kupię komplet felg styling 270
Opublikowano
Dysze sa zatopione w plastikowej koncówce, ktora jest na zatrzask montowana do wycieraczki. Dochodzi tam wezyk. Odpinasz wezyk, odpinasz od ramienia wycieraczki i gotowe. Po czyszczeniu pewnie bedziesz musial ustawiac dysze na nowo.