Skocz do zawartości

E30 cabrio V8 alpinweiss II

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Postanowiłem dokonać comming-outu z moim oczkiem w głowie :D . Kupiłem ją rok temu we wrześniu. Celowo nie podaje VINu bo po 24 latach nie odzwierciedla on wyposażenia ani troche :) Pierwotnie siedziała w nim 2 litrówka ale od początku zamierzałem to zmienić ;) Na dzień dobry poszło:

- servo z Omegi

- chłodnica z 324td wersja tropic

- M62b44 na osprzecie z M60 z e38 '98

- skrzynia 5b z e39

- termostat z e31 85st C

- przekładnia z Z3

- akumulator do bagażnika

- dyfer 3.07 szpera 40%

Przejeździłem już nią jeden sezon, i większość chorób wieku dziecięcego jest ogarnięta.

Auto przeznaczone jest do "piątkowej" jazdy, bez żadnych upalań itp. Ma po prostu sprawiać radość z jazdy samochodem bez dodatkowych systemów i udziwnień - taki powrót do korzeni :)

Póki co nie nadawało się do fotografowania bo był to eksponat czysto funkcjonalny z tragicznym lakierem ale na jesień zaciągnąłem go do poleconego blacharza/lakiernika który rozebrał, zabezpieczył, zamontował m-technic 2 :norty: i pomalował na alpinweiss II w oryginale.

Kilka fotek z renowacji:

https://plus.google.com/u/0/photos/110785670678075136490/albums/5952859340980339825?partnerid=gplp0

W najbliższych planach:

- 5x120 (mam już wahacze, piasty, tarcze i zaciski z e36 m3 3.2 ) brakuje tyłu z compacta

- BBS RC 17" - polerowane ranty i rotory w graficie

- customowy gwint na bilsteinach b8

- rozpórka przód-tył

- renowacja tapicerki kosmetykami z lederzentrum (słyszałem o tych zestawach same pozytywy)

- kierownica drewniana Nardi Torino (sama kierownica już jest, tylko muszę ją odnowić)

Póki co tyle. Jeśli macie jakieś pytania odnośnie swapu na V8, chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Psyborg

Opublikowano
A czemu koniec wydechu jest tak spieprzony (nie dość, że puszczony na dwie strony, to jeszcze niesymetrycznie)?
Opublikowano
  • Autor

To prawda, nie jest to zbyt ładne. Docelowo planuje wsadzić tam kompletny wydech z MG Motorsport. Póki co mam bardziej palące wydatki związane z tym projektem, choćby zawieszenie :)

Psyborg

• 1 rok później...
Opublikowano
witam fajna sprawa jaki koszt takiego zabiegu jest
Opublikowano
chodzi mi dokładnie o koszt wszystkich przeróbek jakie do tej pory wykonałeś łącznie z kosztami części