Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego wątku.

Mam strasznie dziwny problem. Ale od początku. Znajomy przywiózł z Niemiec BMW E46 2.0d 136KM 2001r z padniętym turbo, wyjeli stare turbo założyli nowe(używane) i wszystko git samochód świetnie jezdził bardzo dobrze się wkręcał nie dymił nic się nie działo testowałem go ponad godzine przejechałem około 30km no i skusiłem się na niego. Pierwsze co odstawiłem go na warsztat wymieniłem olej wszystkie filtry itp itd. Po wyjezdzie z warsztatu przejechałem nim około 10 km i nagle turbo sie przycieło na około 3tyś obrotów ogólnie stracił moc i nagle silnik sam zaczą wkręcać się na obroty do odcięcia i zgasł wiadome wielka chmura białego dymu za mną. Pierwsza diagnoza turbina padła. Zadzwoniłem do znajomego od którego kupiłem to auto i okazało się że zle wyczyścili intercoler i zostało w nim troche starego oleju mechanik stwierdził ze mogło zrobić się ciśnienie i turbo mogło zassać ten stary olej z intercolera. Rozebrali to okazało sie że turbo jest całe normalnie pompuje wyczyścili cały układ dolotowy wypłukali intercoler i wszystko zaczeło grać. Kazali mi pojeżdzić na spokojnie około 30km wypalić stary olej ten co został a pożniej próbować troszke mu dawać. Jeżdziłem spokojnie silnik puścił 2 dymy(białe) i to spore samochód nie miał takiej mocy jak powinien mieć podymił i nagle zaczą normalnie jezdzić super przyśpieszenie zrobiłem około 20km i wróciłem do domu samochód stał zapalony około 5 min chciałem go przestawić i zgasić dodałem gazu około 1.7tyś obrotów i znowu motor zaczą się sam wkręcać na max obrotów zadusiłem go na biegu. O co to chodzi:( nie mam już zielonego pojęcia. Wszystko stało się po wymianie oleju albo to zwykły zbieg okoliczności nie wiem jaki był wcześniej olej ja nalałem 5w40. Za wszelkie wskazówki z góry dziękuje. Pozdrawiam

Opublikowano

turbina ci wciąga olej. Jak w pore nie zaregaujesz to zatrzesz silnik. Pełno filmików na youtube jest jak się takie cos dzieje. Dochodzi do zapłonu oleju silnikowego i on napędza silnik. Czesto wyjęcie kluczyka nie pomaga i tak jak piszesz trzeba gasić auto biegiem. Jakbyś miał automat to masz mega problem :D

Do rozebrania turbo, regeneracje, wymiana, diagnoza co się porobiło. Stan oleju sprawdź.

szukam
Opublikowano

Najlepszy jest ten text:

"... turbo nowe (używane)". No to nowe, czy używane?

Kwintesencja MirasAutoHandel normalnie, auto złożone z różnych części, aby taniej, więc po co czyścić dolot... Brak słów.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
Najlepszy jest ten text:

Kwintesencja MirasAutoHandel normalnie, auto złożone z różnych części, aby taniej, więc po co czyścić dolot... Brak słów.

poprosiłem o pomoc a nie pisanie komętarzy z nudów... :mad2:

Opublikowano
Najlepszy jest ten text:

poprosiłem o pomoc a nie pisanie komętarzy z nudów... :mad2:

Jaką pomoc chłopaku? Mam Ci zdalnie na odległość zregenerować turbo? Czy podjechać do handlarza od którego kupiłeś, żeby mu uświadomić, że pchnął bubla i to znajomemu? Pierwsza opcja jest niemożliwa, druga jest niepotrzebna, bo pewnie doskonale o tym wie, tylko ma w doopie.

Chcesz rady? proszę bardzo - turbo masz do regeneracji, całość układu dolotowego masz do czyszczenia, katalizator masz do wymiany. Lekko licząc dwa - trzy dni zabawy żeby ogarnąć wydech i dolot, tydzień na regenerację turbo - takie terminy ma TurboTec Jaworzno, które jako jedyną firmę można polecić do VNT. Plus oczywiście kasa, i to nie mała, zwłaszcza za regenerację turbo z VNT.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.