Skocz do zawartości

530d e39 - huczenie spod skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Do Administratora - szukałem :)

Na wstępie powiem, iż mechanik nie umiał zdiagnozować przyczyny i powiedział "przyjedz jak to się nasili". Ponieważ mam gdzieś takich "specjalistów" i wolę naprawić usterkę za 100 zł niż wymienić, za pół roku części warte 2000 zł zwracam się z zapytaniem do was drodzy forumowicze.

Od pewnego czasu w samochodzie jest słyszalny dźwięk wydobywający się mniej, więcej z pod skrzyni biegów.

Jest to huczenie przypominające prace zużytego łożyska - praca obrotowa.

Dźwięk nasila się w zależności od prędkości jazdy, aż do czasu przekroczenia około 60km/h gdzie przestaje być słyszalny.

Zauważyłem pewne zależności, ponieważ gdy stoję samochodem i huczenie jest bardzo ciche to po wciśnięciu pedału sprzęgła słychać coraz wolniejszą jego prace obrotową, aż do całkowitego zaniku tego "brzydkiego" dźwięku.

2-ga zależność jest taka że huczenie podczas pracy na zimnym silniku jest cichsze niż podczas jazdy na ciepłym silniku - wszystkich części mechanicznych.

Będę wdzięczny za każdą odpowiedz oraz pomoc przy zdiagnozowaniu usterki. Z góry dziękuje i pozdrawiam Michał

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Było coś ostatnio robione przy sprzęgle?

Może być łożysko oporowe.

Chociaż nie chciał bym cie straszyć, ale w skrzyni też jest trochę łożysk, i one także mogą wyć.

To by nawet miało sens, skrzynia chodzi na luzie zapięta z silnikiem, wciskasz sprzęgło, rozłączasz napęd, i skrzynia powoli się zatrzymuje, dźwięk zanika.

Opublikowano
Ten sam "mechanik" wymieniał cytuje: "uszczelkę w skrzyni biegów w miejscu gdzie wał wychodzi i łączy się ze sprzęgłem wału"
Opublikowano
Łożysko oporowe to raczej nie huczy tylko rzęzi i często jak jest walnięte to przestaje odrazu po wciśnięciu sprzęgła chrabotać. Miałem dwa zupełnie różne samochody w których były walnięte łożyska oporowe i po wciśnięciu sprzęgła cichły więc myśle że można je wyeliminować jako przyczyne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja też miał padnięte w e46 łożysko oporowe, ale ono cichło zaraz jak tylko zaczynałem naciskać sprzęgło, a nie dopiero po chwili.

No ale pewności nie mam że u ciebie NIE jest to wina łożyska.

Opublikowano

Zacząłem wyszukiwać informacji i prawdopodobnie tak jak mówicie nie jest to łożysko oporowe.

Ja jadąc np 30/h gdy wciskam sprzęgło to hałas nie zanika. Postaram się nagrać na telefonie film jeżeli cokolwiek będzie słyszalne to wrzucę go tutaj.

Opublikowano

Wczoraj nakręciłem film, co prawda dużo nie widać ale słychać a o to chodziło :) Mam nadzieje, że to w jakiś sposób pomoże znaleźć nam przyczynę huczenia. Z góry dziękuje