Skocz do zawartości

530d e39 - huczenie spod skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Do Administratora - szukałem :)

Na wstępie powiem, iż mechanik nie umiał zdiagnozować przyczyny i powiedział "przyjedz jak to się nasili". Ponieważ mam gdzieś takich "specjalistów" i wolę naprawić usterkę za 100 zł niż wymienić, za pół roku części warte 2000 zł zwracam się z zapytaniem do was drodzy forumowicze.

Od pewnego czasu w samochodzie jest słyszalny dźwięk wydobywający się mniej, więcej z pod skrzyni biegów.

Jest to huczenie przypominające prace zużytego łożyska - praca obrotowa.

Dźwięk nasila się w zależności od prędkości jazdy, aż do czasu przekroczenia około 60km/h gdzie przestaje być słyszalny.

Zauważyłem pewne zależności, ponieważ gdy stoję samochodem i huczenie jest bardzo ciche to po wciśnięciu pedału sprzęgła słychać coraz wolniejszą jego prace obrotową, aż do całkowitego zaniku tego "brzydkiego" dźwięku.

2-ga zależność jest taka że huczenie podczas pracy na zimnym silniku jest cichsze niż podczas jazdy na ciepłym silniku - wszystkich części mechanicznych.

Będę wdzięczny za każdą odpowiedz oraz pomoc przy zdiagnozowaniu usterki. Z góry dziękuje i pozdrawiam Michał

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Było coś ostatnio robione przy sprzęgle?

Może być łożysko oporowe.

Chociaż nie chciał bym cie straszyć, ale w skrzyni też jest trochę łożysk, i one także mogą wyć.

To by nawet miało sens, skrzynia chodzi na luzie zapięta z silnikiem, wciskasz sprzęgło, rozłączasz napęd, i skrzynia powoli się zatrzymuje, dźwięk zanika.

Opublikowano
  • Autor
Ten sam "mechanik" wymieniał cytuje: "uszczelkę w skrzyni biegów w miejscu gdzie wał wychodzi i łączy się ze sprzęgłem wału"
Opublikowano
Łożysko oporowe to raczej nie huczy tylko rzęzi i często jak jest walnięte to przestaje odrazu po wciśnięciu sprzęgła chrabotać. Miałem dwa zupełnie różne samochody w których były walnięte łożyska oporowe i po wciśnięciu sprzęgła cichły więc myśle że można je wyeliminować jako przyczyne.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja też miał padnięte w e46 łożysko oporowe, ale ono cichło zaraz jak tylko zaczynałem naciskać sprzęgło, a nie dopiero po chwili.

No ale pewności nie mam że u ciebie NIE jest to wina łożyska.

Opublikowano
  • Autor

Zacząłem wyszukiwać informacji i prawdopodobnie tak jak mówicie nie jest to łożysko oporowe.

Ja jadąc np 30/h gdy wciskam sprzęgło to hałas nie zanika. Postaram się nagrać na telefonie film jeżeli cokolwiek będzie słyszalne to wrzucę go tutaj.

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj nakręciłem film, co prawda dużo nie widać ale słychać a o to chodziło :) Mam nadzieje, że to w jakiś sposób pomoże znaleźć nam przyczynę huczenia. Z góry dziękuje