Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siemano jak niektorym wiadomo robie swapa. i mam silnik od e39 byla tam skrzynia automat i musze przerobic wiazke na manual wie ktos jakie kable polaczyc aby odpalalo i ktore kable do biegu wstecznego ?
Opublikowano
@Bart dokładnie tak wygląda instalacja wstecznego. Czujnik w skrzyni daje sygnał, który leci do zegarów, a te z kolei mówią dla LCM "włącz wsteczne" :wink: Ewentualnie możesz mieć problemy na komunikacji zegary - LCM ale wtedy byś nie miał wielu innych rzeczy jak choćby kontrolki kierunków, klima i kilku innych.
Opublikowano
Kiedys prosilem swojego mechanika zeby sie tym zajal,nie dal sobie z tym rady niestety,wiem ze poprowadzil przewod ze skrzyni do zegarow na pin 21(niebieska kostka).Pomyslalem ostatnio,ze moze samo polaczenie nie wystarczy,moze trzeba w sofcie wprowadzic zmiany.Dobrze by bylo wiedziec jakie sa roznice w instalacjimiedzy automatem a manualem.Czy sygnal z aut.skrzyni rowniez wychodzi do zegarow czy moze jest to rozwiazane inaczej?Mam z tym niezla zagadke i nie wiem do kogo sie z nia zglosic :)
Opublikowano

Podejrzewam, że trzeba przekodować zegary i ciekawe czy nie sam LCM (chociaż myśle, że nie koniecznie bo dla niego ważne jest tylko czy dostaje sygnał z zegarów). W zegarach jest zakodowane wyposażenie auta (a zresztą automaty wyświetlają biegi na zegarach) więc może tu masz jeszcze problem?

Wg. WDS Pin 21 jest nieobsadzony, mówi on natomiast, że sygnał z biegu wstecznego wchodzi na pin 25 niebieskiej wtyczki (oczywiście dla skrzyni manualnych). Może kodowanie zegarów by pomogło o ile nie były wcześniej przekodowane.

Opublikowano

Cześć

Gdzieś na forach czytałem że trzeba przeprogramować coś za pomocą INPY z automatu na manual, ale nie zagłębiałem się, więc potrzebujesz może elektryka a nie mechanika.

Pzdr