Skocz do zawartości

Drgania przy hamowaniu - jak sprawdzić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od jakiegoś czasu przy hamowaniu z większych prędkości odczuwam drgania na kierownicy i w podłodze. Domyślam się, że najbardziej prawdopodobną przyczyną są zwichrowane tarcze hamulcowe. Tylne miałem wymieniane kilka miesięcy temu przez mechanika, ale nie wiem jakiego producenta. Przednich nie wymieniałem od chwili zakupu. Czy można w prosty sposób stwierdzić czy wina leży po stronie tarcz przednich czy tylnych?
Opublikowano
Jeśli mechanik zaufany a tarcze z tyłu nowe to bym ich nie podejrzewa... zdjemij koło na podnośniku - w skrajnych przypadkach i gołym okiem widac ;)
Opublikowano

prosty sposób.... hmmm... prosty to na oko.

trochę trudniejszy ale też prosty, z tym że wymaga pewnego urządzenia jakim jest czujnik zegarowy oraz sztywny statyw do czujnika. Całość czujnik, statyw, oraz podłoże musi być bardzo sztywne, bo każde wahanie będzie powodowało błędy przy pomiarze. Ściągasz koło, czujnik przykładasz do tarczy hamulca, i kręcisz tarczą, jeśli czujnik się wychyli, powyżej normy, to masz odpowiedź ;)

filmik na którym do 17 sekundy gosciu mierzy bicie osiowe wałka/osi, jak widać wałek mu bije 0,05mm, strzelam teraz ze w aucie bicie nie powinno przekraczać 0,2mm

Tak samo zrobi tobie to pierwszy lepszy tokarz, tylko on najpierw sciągnie tarcze z koła i wrzuci ją na wrzeciono tokarki.

Opublikowano
Drugim sposobem jest przyłożenie czegoś prostego, co na całej swojej długości nie bedzie miało krzywizny wiekszej niż 0,1mm, to coś musi być dłużesze od średnicy tarczy, Dobrym przyrząem bedzie liniał suwmiarki, gołym okiem powienieneś zauważyć szczeliny większ niż 0,2mm, możesz też użyć szczlinomierzy, sprawdzić czy wejdą miedzy liniał suwmiarki, a tarczę hamulca :mrgreen: