Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam problem z rozruchem silnika tzn. :Gdy silnik jest zimny, nie ma problemu. Gdy jest gorący i się go wygasi i pochwili zapali też nie ma.

Problem zaczyna się dopiero wtedy gdy rozgrzany silnik się wyłączy na dłuższy czas np. godzine wtedy zaczyna się problem. Rozrusznik kręci ale auto nie zapala. Trzeba dłuższy czas pokręcić rozrusznikem. Gdy już zapali kolejny rozruch nie sprawia mu już problemu do czasu dłuższego postoku.

Musze dodać, że jest to silnik 2litrowy M20 12V. Auto ma 310tyś km. przebiegu

Wymienione zostały świece, filtr powietrza, pierścienie, problem nie znika.

Edytowane przez mus102
Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
Opublikowano
Ja mam podobny problem :( tyle ze ja mam e30 n o i ja nie moge zapalic czy cieply czy zimny czy stoi dlugo czy nie :( tzn odpala ale musze dlugo krecic rozrusznikiem, dziieje sie tak samo na gazie jak i na benzynie, chociaz czasem lepiej pali na gazie niz na benzynie, mam to auto dopiero tydzien i od "strzala" udalo mi sie odpalic 2 razy gdy silnik byl cieply. co to moze byc?
Opublikowano

Zacznij na początek od sprawdzenia kompresjii w cylindrach.

Kable, świece, to tez moze byc przyczyna, szczegulnie, że auto jeździ na gazie

Opublikowano
jak oznaczyć teraz posta??
Opublikowano

no kable trzeba wymienic, i bede wymienial w [przyszlym tygodniu, swiece mam nowe, a silnik i na tym i na tym nie chce zapalc :( w przyszlym tygodniu bede zdawal relacje co i jak ;]

pozdrawiam

Opublikowano
ale to jest bez roznicy czy na benz czy na gazie, chciaz czasem to i na tym i na tym odpala od strzala, jak kupowalem to auto mialo zepsuty rozrusznik, a na popych pali odrazu, tylko wlasnie jak naprawili mi rozrusznik to na rozruszniku nie chce :(
Opublikowano
no zawory graja z deczka, tylko jeszcze nic nie regulowalem bo auto u blacharza narazie sie robi i dzis odbieram i od jutra idzie do mechanika, takze bedziemy probowac ;] o postepach bede was inforomowal ;]
Opublikowano
Oks. Sprawdze czy nie schodzi paliwo i dam znać. Ale chyba nie bo np. jak stoi całą noc i silnik jest zimny nie ma problemu z rozruchem, no , ale zobacze.
Opublikowano
Thomase na prawde sprawdź ciśnienie w cylindrach no i zawory. Na zimnym silniku powinny mieć jak sie nie myle luz 0,25mm :doh:
Opublikowano
zapomnialem jeszcze dodac ze jest takie cos, ze jak przyspieszam, to w dolnym zakresie obrotow silnik jakby byl jakis taki zmulony, dopiero jak przekroczy mniej wiecej 4 tys obrotow to idzie jak burza ;] swoja droga ze w tedy mialem rozwalona obudowe filtra powietrza i w niej jakies cos niby przypominajace filtr i z "deczka" rowzwalona gume od kolektroa do przeplywomierza, dopiero dzis mi poprzychodzily wszystkie te rzeczy nowe, noi jak zabiore auto z blacharki to bede zakladal.
Opublikowano
Silniki 2litrowe 12V w BMW tak mają. W dolnim zakresie obrotów nie ciągną za bardzo dopiero kolo 4000 idą dobrze. Musisz się z tym pogodzić :mad2: