Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zaczęło mi rozładowywać aku, po sprawdzeniu pobór prądu stale 0,13A

Po wyciągniąciu bezpieczników, okazuje się, że po kolejnym wyciąganiu pobór spada do 0,10A kolejno przy nr 1 (szyberdach), 8 (sygnały dźw.) , 10 (ABS) i 31 ( Alarm, komputer)

Następująco

Szyberdach ledwo drgnie i sie zacina .. ale zamyka czyli chyba się gdzieś przyblokował jednak co może mieć do poboru prądu?

sygnały dźwiękowe hmm.. chyba jedyne to syrena alarmu i klakson który też niedziała

ABS?

alarm przy sprawdzaniu był nieuzbrojony, a w komputerze nawet po odpaleniu auta swiecą się tylko przyciski (chyba że się go włącza jakoś a ja o tym jeszcze niewiem :P )

Jakieś pomysły z kąd ten pobór z rzeczy które w zasadzie są powyłączane? Jedynie alarm mi przychodzi do głowy który może coś ciągnąć ale nawet po wyciągnięciu bezpiecznika 0,10A

p.s. radia w zasilaniu brak

Opublikowano
Opublikowano
a o lampce niepomyslalem ;) jutro sprawdze, a co alternator ma do poboru pradu? na logike alternator raczej daje prad a nie go bierze tym bardziej kiedy niepracuje no ale wszech wiedzacy niejestem to prosze o info ;)
Opublikowano
ale 0,13 Ampera to nie jest duży prąd nie powninien ci rozładować akumulatora sprawdź najpierw czy ten akumulator nie ma zwarcia sam w sobie bo moze to go rozładowywuje
Opublikowano
0,13 A to stanowczo za duży pobór...nie powinien być większy niż 50mA. Aku owszem,jeśli uszkodzone,też będzie zżerać.I alternator-uszkodzona dioda puści prąd w drugą stronę.
Opublikowano

Było mało elektrolitu w aku .. uzupełniłem naładowałem i... trzyma deczko dłużej .. całe 3 dni .. przestał 48h w mrozie i tylko chwile zawył i odcięcie.. po 3 dniach już kontrolki są blade..

Zaznacze że stał bez bezpiecznika z którego ciągneło .. czyli szyber i wszelkie podświetlenia.. wyjęta żarówka z bagażnika .. pobór prądu 0,06 czyli niby w normie .. więc aku do utylizacji.. ale nawet jeśli ma zware na celach to normalne jest że pobiera prąd? z kąś się bierze te 0,13Ah .. niebardzo wiem jak to działą w kwestii zwarcia na celach więc mógłby mi to ktoś wyjaśnić? bo wydaje mi się, że zwara to jedno a pobór prądu to drugie .. bo jak wrzuce ten bezpiecznik to zapewne wróci do 0,13A ( przy wyjętej żarówce z bagażnika)