Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od 2 miesięcy mam problem w BMW E87/2008, którego jak narazie nikt dobrze nie potrafił zdiagnozować...

Pod maską jest wyciek koloru czarnego, coś "ala" smar / olej...

Auto stało 3 dni u mechanika, który wymienił:

-uszczelka miski olejowej gumowa

-uszczelka chłodnicy oleju

-zestaw uszczelek pokrywy zaworów

i mimo to wyciek nadal jest...

Wymieniłam również:

-pompe wodną

-olej chłodniczy

i nadal to samo...

Czy ktoś jest w stanie napisać mi jaka jest przyczyna w/w problemu?

Opublikowano
hej.... a jaki silnik.... zapoznaj sie z nazywaniem tematu.... bedzie latwiej pomoc... znasz miejsce wycieku ?? odma wymieniona?
Opublikowano

Hej!

Następnym razem się poprawię (temat) :)...

E87: M47N2 /118d / 2,0 l (1995 cm³) / automat

Z tego co sprawdzałam to pod autem jest kilka plamek, koloru czarnego, konsystencja olej...

Opublikowano
kiedy olej zmianialas?? robilas plukanke? kiedy wymienialas odme ? jesli odma jest przytkana olej bedzie wyciskalo kazdym miejscem... czy auto nie kopci nadmiernie ??
Opublikowano (edytowane)

Olej i wszystkie filtry wymieniałam w sierpniu tego roku. Odmy nie wymieniałam. Jeśli chodzi o kopcenie to jest standardowe...

Po czytałam trochę o wyciekach i nie myślisz, że to może być chłodnica klimy?

Edytowane przez Chelsea
Opublikowano
moze bardziej cos w strone rury intercoolera... jak mechanik nie potrafi namierzyc wycieku... to zmien mechanika... jak silnik caly brudny to najlepiej umyc go od dolu i obserwowac... odme wypada wymienić co 60.000 czy to z silnika?? napewno nie skrzynia??
Opublikowano
Jak wymieniał mi uszczelki to mył silnik i nic tam nie było... to już 2 mechanik... dziś będę do niego dzw. więc za sugeruje wymianę odmy. Skrzynia na pewno nie.
Opublikowano
dobrze trzeba poogladac rury za turbina... tam dmucha powietrze i moze uszczelka uszkodzona i gdzies puszcza odme warto wymienic. tansza odma niz turbo..ktore btw i tak jest nędzne w silniku z dpfem... (mitsubishi)
Opublikowano
A orientujesz się ile kosztuje wymiana odmy? A sugestia co do chłodnicy klimy odpada w tym przypadku?

odma kosztuje kolo 200zl wymiana trwa kolo 15-20min..

https://www.bmwautoparts.net/pl/katalog/czesci/11_3668/0/48923/L/0/2007/0/0/pokrywa-gowicy-113668 pozycja 11

Opublikowano
Ok dzięki za pomoc. Będę musiała zostawić ją u mechanika więc za sugeruje mu co to może być, żeby znowu nie powimieniał mi wszystkiego tylko nie tego co trzeba... ta zgadywanka kosztowała mnie już 1600 zł...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymien silnik taniej Cie to wyjdzie :norty:

Jak juz chcesz znalesc ten wyciek tak na serio wez go umyj porzadnie kercherm ,przejedzz 30km i zobacz gdzie sie pojawilo,polecam dobra chemie,kercher na ciepla wode,i lustereczko na telskopie ,nie ma bata zebys nie znalazl :!:

Opublikowano (edytowane)
Mechanik znalazł chybaaa przyczynę wycieku... dla zainteresiwanych info. podam we wt. Edytowane przez Chelsea
Opublikowano (edytowane)

Dla zainteresowanych... przyczyną wycieku była naruszona i źle osadzona osłona ameliniowa... coś koło odmy... może mało fachowy język, ale encyklopedie motoryzacyjne powinny wiedzieć :)... Został wymieniony simering.

Dzięki cypisek21, pozdrawiam.

Edytowane przez Chelsea
Opublikowano (edytowane)
To zabłysłam przed Panami wiedzą he he... sorry :) dopiero się uczę tajników motoryzacji... dość tej przygody... ważne, że wycieku już nie ma - na chwilę obecną :) Edytowane przez Chelsea
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie ale fotka nie moja... a w przyszłości może X6...

Aczkolwiek 1 też się bardzo dobrze jeździ, chociaż przydałoby się wiecej PS :)

Zaraz kontrolnie pod maskę czy nic nie wycieka...

Edytowane przez Chelsea
Opublikowano
jak koni malo ciągnie to rob program :) bedzie lepiej.... mnie tez mocy brakuje ;)
Opublikowano
tak program.... jedz do v-tech, dynosoft, lub innej firmy zajmującej sie zmiana map... u siebie juz program mam na 200KM i 400NM ale dalej malo ;)