Skocz do zawartości

Problem z Webasto help ;]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam otóż tak wygląda historia... bmw e46 320d 98 rok ;)

Odłączyłem aku bo bawiłem sie z egr itp....

Załączylem aku wlaczylem autko i [BAD] chyba 1 raz od 2 lat slysze jak mi webasto pracuje jak odkurzacz mysle fajnie w sumie 6,5 stopnia bylo

ale po chwili autko juz chodzilo z 2 minutki a webasto jak by odkurzacz podkrecić i chodzi głośniej cale sie zrobilo gorące i kupa dymu czuć spalinami no ale kopcilo sie z nadkola tam gdzie webasto stoi i wgl z calej lewej strony błotnika czy to jest normalne ? bo tak sie wystraszylem ze po gaśnice chciałem leciec ;) tak jeszcze 2 razy zrobilem to samo sie dzialo i webasto odłączyłem... kto mądry mi powie co sie stało i co z tym zrobić ?

Opublikowano
Odblokowalo sie po odpieciu zasilania. Teraz startuje i przechodzi do cyklu grzania (czyli jest sprawne). Kopci bo nie bylo dawno uruchamiane, powinien sie caly syf i zalegajace paliwo wypalic. jesli nie przestanie kopcic po kilku pelnych wybiegach to trzeba rozmontowac piec.
Opublikowano
Hmmm zaczyna kopcic na biało dużo białego dymu jak by sie coś paliło a na poczatku śmierdzi jak by sie kable palily potem wypuszcza dym i zapach spalin.... mniej wiecej ile czasu mam czekac i sie modlic az sie nic nie zapali ?
Opublikowano
Widziałem podobny przypadek, gdzie webasto kopciło cały czas i nie był to nadmiar ropy. Powodem był wypalony palnik, po otwarciu nie było co czyścić.
Opublikowano
Ale jak sprawdziłem na rozgrzanym silniku nie chodzi hmmmm.... Tylko ten dym ma sie ulatniac z całej lewej strony? przez błotnik obok drzwi spod webasto ?
Opublikowano
Wylot masz na wysokosci nog pasazera. Jesli po kulku wybiegach wciaz edzie wydobywal sie bialy dym to tak jak wyzej zostalo napisane- demontaz pieca.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dodam od siebie, że po 3 nieudanych próbach startu pieca, powinien się on zablokować, i więcej nie uruchamiać.

Odblokowanie to albo odpięcie akumulatora (jak to zrobiłeś) albo inpa, albo thermotest.

Zakładam że masz zawalony piec syfem, i świeca nie jest w stanie zapalić paliwa.

Albo i sama świeca jest już wypalona i nie daje rady.

Polecam wykręcić, wyczyścić, zobaczyć w jakim stanie są podzespoły, komora spalania.

Świeczkę możesz podpiąć na krótko, ma się momentalnie rozżarzyć na pomarańczowo.

Przy rozkręcaniu uważaj na śruby, po latach lubią się zrywać, zwłaszcza że korpus pieca jest alu, a śruby stal.

Ogarnij też porządne klucze, żeby tych śrub nie objechać - tam są torxy jak coś.

Staraj się nie połamać uszczelek wewnątrz, też łatwo się kruszą - możliwe że wymiana będzie konieczna.