Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po dość długiej przerwie.

Pana Moderatora proszę o przeniesienie tematu - jeżeli w złym dziale piszę.

Skończył się leasing, czas na zmiany...

Wszyscy już wiemy, że po 1.1.2014 r. wraca "kratka" i możliwość odpisu 23%Vat od samochodów z homologacją.

Oczywiście Ministerstwo Finansów nie bardzo się tym chwali z wiadomych przyczyn.

Czy ktoś z Państwa ma informację czy BMW planuje sprzedawać auta z homologacją ciężarową - może już wystąpiło o homologację.

Od razu zaznaczę, że dzwoniłem do kilku salonów i nie chcą gadać, podobnie w centrali BMW. Jest to oczywiste bo żadna firma nie kupiła by teraz samochodu

Być może bywa ktoś na forum, kto ma takie informację (wiem od pracownika centrali Nissana, że już wystąpili o homologację dla X-traila.) proszę się nimi podzielić.

Pozdrawiam

P.S. mój obecny X3 do sprzedania

Sylwek

Opublikowano
Sprawa chyba jeszcze nie jest przeadzona bo MF zwrocil sie do Brukseli o utrzymanie pewnych warunkow ktore teraz obowiazuja. Podobno rzad nie zdazy do 1 stycznia , ale czy importerzy zdaza homologowac auta, do czasu zmian. Mysle ze do czasu jak kiepsko bedzie z budzetem dopoty nic konkretnego nie ruszy. A uzyskac kratke do jakiegokolwiek samochodu bedzie bardzo trudno. Podobno przy obecnych przepisach homologacyjnych, hatchbacki jej nie otrzymaja. Jak bedzie z SUV , czy SAV czas pokaze. Nie chce krakac ale nie bedzie kolorowo. Dzis tez mozemy przerabiac auta na te z pelnym odliczeniem VAT, tzw bankowozy, ale ryzykantow jest malo i trzeba ostro klocic sie w US albo w sadzie. A z Panstwem nie wygrasz. Jak dla mnie i spokojnego prowadzenia firmy to nie mam zamaru byc lustrowany przez US. No stres :)
Opublikowano
Furtka z bankowozami już jest praktycznie zamknięta, bo zakres przeróbek jest teraz zbyt wielki, natomiast można odliczyć cały VAT, gdy auto jest przeznaczone na wynajem http://dbvoptima.pl/najem/ np. Spółka moze wynająć samochód jednemu ze wspólników ;)