Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Jest to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość.

Mój problem wygląda następująco:

Jestem posiadaczem E36 2.0 Vanos z silnikiem M50B20. Autkiem zrobiłem już 100 tyś. i jestem z niego bardzo zadowolony aż do dziś.

Ostatnio odpalając auto kontrolka od akumulatorka nie zgasła tylko świeciła się lekkim światełkiem (żarzyła się) tak że w dzień tego nie widać... Troszkę tak pojeździłem no bo co miałem zrobić :( Zauważyłem że w tym czasie Światła jak i podświetlanie licznika nie świeciło normalnym światłem tylko słabiej. Radio po ustawieniu głośności na większą przerywało :( ... Wycieraczki też nie miały siły. Raz jak dogazowałem na luzie do jakichś 7 tyś obrotów przestała się świecić licznik,światła jak i silnik zaczęły normalnie pracować aż do zgaszenia silnika... Muszę dodać że również na włączeniu zapłonu (nie silnika) wszystkie kontrolki świeciły się normalnie a akumulator tylko leciutko... No i dziś podczas jazdy ( całe szczęście że niedaleko od domu) zapaliła mi się kontrolka ABS po chwili AIR BAG, zgasło radio i już wiedziałem że za chwilę zgaśnie silnik... Akusia już wyciągnąłem i ładuję...

Pomoże ktoś z problemem? Miał ktoś podobny problem lub wie co to może być?:(

Niestety nie mam zbytniej opcji pojechania do elektryka bo mieszkam w Niemczech i cena będzie pewnie większa niż wartość auta... :(

Przepraszam również za to w jaki sposób opisałem problem lecz inaczej nie potrafię.

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Napisz jak jest po naładowaniu akumulatora.
Opublikowano
Jak już naładujesz akumulator, to odpal auto i zmierz napięcie na akumulatorze (na włączonym silniku, biegu jałowym i włączonych światłach mijania), powinno być w granicach 13,8V - 14,5V. Jeśli będzie niższe, to znaczy, że faktycznie alternator już ma dość, albo regulator napięcia jest kaput.

BMW i wszystko jasne :)

Least and most powerful of the '89:

http://imageshack.us/g/11/dsc0001gw.jpg/