Skocz do zawartości

E46-kontrolka otwartego bagarznika/szyby, brak wycieraczki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

za długo chyba trwała moja radość z nowego autka... pech... Mam niecodzienny problem. Po zapakowaniu zakupów do bagażnika na desce rozdzielczej nie zgasła mi kontrolka informująca o otwartej klapie bagażnika/szyby. Nie będę ukrywać że w moim odczuciu problem dotyczy raczej szyby bo to przez nią pakowałem 3 reklamówki na krzyż. Obojętnie ile razy bym nie trzasnął/zamknął szyby tylkekroć nic nie pomaga. Na domiar złego w tej samej chwili - prawdopodobnie na skutek sygnalizacji o otwartej szybie - przestała działać wycieraczka wraz z spryskiwaczem. Niestety do chwili obecnej byłem zmuszony wymontować wszelkie żarówki z bagażnika, gdyż po zamknięciu auta z pilota/kluczyka całe oświetlenie w bagażniku się świeci. Przejżałem już kilka opisów podobnych dot. problemu z zygnalizacją otwartego bagażnika/szyby ale niestety jakoś nic mi to nie dało. Sprawdziłem mechanizm zamka bagażnika i szyby. Wszystko działa. W którymś temacie ktoś opisywał że kable na zgięciu się przełamały i trzeba było bajpas wstawić. Problem w tym że górnej części bagażnika mam 3 pęki kabli w fabrycznej izolacji i nie wiem gdzie mam dokładnie szukać. Poszukiwałem również na tej stronie SCHEMATY czegoś bardziej szczegółowego w sensie ile kabli i w jakim kolorze w lewej cześci bagażnika, ile po prawej i w jakim koloże ale niestety nic nie znalazłem. Problem jest dla mnie o tyle istotny że miesięcznie pokonuję bardzo duże trasy i brak wycieraczki (kwestia przyzywczajenia) tylnej dla mnie jest dość problematyczny a tym samym dodatkowo tylnego oświetlenia z/w bagażniku. Będę wdzięczny za wszelką pomoc - instrukcje schematy jak rozwiązać w/w problem.

Opublikowano
sprawdzałem na tyle na ile mogłem. Z lewej strony ktoś kiedyś źle włożył samą gumę i była ona uszkodzona (zgnieciona) i nie przylega tak jak powinna. Z prawej strony mam dwa pęki i prawdę powiedziawszy na tyle na ile mogłem sobie pozwolić - nie jestem mechanikiem ani lelektrykiem, zajmuj się tym hobbystycznie - pociągnąłem za te kable ale nie widziałem aby któryś się wysunął. Dlatego też w miarę możliwości szukam schematów i lub jakiejś instrukcji jak to sprawdzić dokładnie. Nie chciałbym napięcia póścić w nieodpowiedni obwód.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przeważnie kończy się na załamanym przewodzie, który jest dobrze widoczny.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.