Skocz do zawartości

Zakup akumulatora AGM czy standardowy e53

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !!!

Jestem posiadaczem X5 2004 3.0 diesel. Mam akumulator 110 Ah Bosch S5 (nowy kosztuje ok 500 zł) i jest problem, ponieważ często jeżdżę krótkie trasy i akumulator często się rozładowuje.

Chcę zakupić nowy akumulator i byłem w autoryzowanym serwisie BMW i polecają zamontować oryginalny akumulator BMW 90 Ah dedykowany do tego modelu koszt z montażem 900 zł, twierdzą że powinno być ok.

Druga opcja to zakup akumulatora nie w autoryzowanym serwisie AGM Bosch S6 95 Ah koszt 1050 zł.

Co poradzicie ??? Czy akumulator AGM jest bardziej wytrzymały ??

Samochód był kilka razy u elektryka i nikt nie stwierdził jakiegoś dodatkowego poboru prądu. Obecnie po uśpieniu jest na poziomie 0,01-0,02.

Opublikowano
Witam. Akumulator miales caly czas ten sam?? Ja tez mialem problemy z aku Bosha i wywalilem ten badziew na rzecz Centry Futury i smigam juz 4 lata na nim. Nic sie nie dzieje a przy zakupie dostalem gwarancje na 5 lat a cena to 430zl.
Opublikowano
Ja uwazam tak. Jezeli masz cos z autem to kazdy aku padnie i to bez roznicy jakiej firmy jest i czy wzmacniany lub zelowy. Jesli wiesz ze wszystko masz ok to po co przeplacac za baterie 2 krotnie?? Taki AGM co chcesz zamontowac ja bym uzyl tylko i wylacznie jakbym rozbudowywal audio na jakies potezne granie.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W X5 często pada uzwojenie alternatora. Męczyłem się z tym problemem 3 lata! Przerobiłem z 8 akumulatorów! Wymiana klem, przewodów... Dopiero zmiana na NOWY alternator rozwiązałą problem, a serwisy od ich napraw mówiły że sprawny!!! Problem w tym, że ja jednym uzwojeniu robi się "skrót" i uszkadza to diody prostownicze, przez co sprawność spada drastycznie i nie osiąga on max napięcia i mocy ładowania.