Skocz do zawartości

[E36 320i M52] Lekko dymi na niebiesko.GAZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam następujący problem a raczej nurtuje mnie to i nie wiem za co się zabrac a mianowicie:

Gdy jadę moja e36 320i M52 na gazie przy maksymalnym dodaniu gazu tzw. depnięciu samochód lekko puści dymka na niebiesko tak samo przy szybkim ruszaniu. Na benzynie chodzi idealnie nic się nie dzieje, jedynie na gazie ma taki objaw. Dodam ,że nie traci się olej silnikowy ani płyn chłodniczy(nie ma również śladów oleju w zbiórniczku wyrównawczym). Silnik się nie przegrzewa.

Opublikowano
Powiedz jeszcze czy objaw taki wystepuje na zimnym silniku czy na Ciepłym? Czy na obu? Pierwsze co mi na myśl przychodzi to usczelniacze niestety. Powiedz jednak czy cieply i czy zimny? I czy na Pb absolutnie nic sie nie dzieje.
Opublikowano
Po sprawdzeniu tego stwierdzam iż na benzynie nie kopci w ogóle a na gazie w tym momencie też nie da się tego zauważyć nie wiem co było przyczyną to kopcenie jest nieregularne.
Opublikowano
Czyli podsumowując można powiedzieć, że na gazie czasem występuje ten dymek na ciepłym silniku a na benzynie wogóle? Bo troszkę się pogubiłem już :]
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak czy inaczej jeśli niebieski dym występuje (przepalony olej) to musi być to na dwóch paliwach bo nie ma innej możliwości. Co innego para.

Jak dymi na niebiesko to nie ma nic wspólnego spalane paliwo. Uszczelniacze, pierścienie się nie naprawią w sekunde po przełączeniu na PB