Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc,

jak pisalem, szukam bmw touring diesel, seria 3

Ostatnio zaczalem sie zastanawiac nad 320 diesel - z informacji z tej strony wynika, ze byly produkowane od 1998, ale takich znalezc sie nie da nigdzie - tylko 1999 - tylko, ze one kosztuja zawsze 10 000 i wiecej. Czy sa tansze 320? czy jestem skazany na tds'a? To stara konstrukcja i troche sie jej boje:(

Opublikowano
czesc,

jak pisalem, szukam bmw touring diesel, seria 3

Ostatnio zaczalem sie zastanawiac nad 320 diesel - z informacji z tej strony wynika, ze byly produkowane od 1998, ale takich znalezc sie nie da nigdzie - tylko 1999 - tylko, ze one kosztuja zawsze 10 000 i wiecej. Czy sa tansze 320? czy jestem skazany na tds'a? To stara konstrukcja i troche sie jej boje:(

Rozumien , ze chodzi o 10k ojro ?

Opublikowano

Ja juz szukam 320d od pol roku - tylko w internecie...

...do 150 tkm, touring, z klimatroniciem...

... i moge powiedziec tyle - sensowne oferty zaczynaja sie powyzej 8000 € :( :cry2: ( naturalnie powypadkowe) .

Ale, ale, ale :think: ... widzac po ogloszeniach - te silniki maja jakis problem z pompa wtryskowa. Zdarzaja sie, nie czesto, ale zdarzaja sie takie ogloszenia, gdzie pisza, ze pompa wtryskowa jest popsuta (a ja szukam zawsze z przebiegiem do 150 tkm - co jest powyzej 150 tkm, nie obserwowalem).

Ale trzeba szukac :cool2: i sie nie poddawac :nienie: !!!

Te silniki "szybko" jezdza i "nic" nie pala!!!

Bayerische Motoren Werke... i tak trzymac!!!

http://img435.imageshack.us/img435/930/fv3df.png

Opublikowano
Ja juz szukam 320d od pol roku - tylko w internecie...

...do 150 tkm, touring, z klimatroniciem...

... i moge powiedziec tyle - sensowne oferty zaczynaja sie powyzej 8000 € :( :cry2: ( naturalnie powypadkowe) .

Ale, ale, ale :think: ... widzac po ogloszeniach - te silniki maja jakis problem z pompa wtryskowa. Zdarzaja sie, nie czesto, ale zdarzaja sie takie ogloszenia, gdzie pisza, ze pompa wtryskowa jest popsuta (a ja szukam zawsze z przebiegiem do 150 tkm - co jest powyzej 150 tkm, nie obserwowalem).

Ale trzeba szukac :cool2: i sie nie poddawac :nienie: !!!

Te silniki "szybko" jezdza i "nic" nie pala!!!

Pytanie tylko jaki procent samochodow , ktore sa wystawione w internecie ma faktycznie taki przebieg :wink:

Opublikowano
Rowno rok temu stalem przed takim samym problemem. Siwy sam powinienes wiedziec ze taka 320d oplaca sie miec w Niemczech jak robisz przynajmniej 30 000 w roku, a wiec kupuja takie auta ludzie ktorzy prowadze interesy i duza jezdza, i w praktyce jezdza jeszcze wiecej. Baaardzo rzadko trafia sie hobbysta ktory kupuje drozsze auto(diesla), placi 2-3 razy wiekszy podatek drogowy, wieksze ubezpieczenie i malo jezdzi. Roczniki 98'do 2000 w 99% beda mialy kolo 200 000 km przejechane, a pompa wtryskowa wlasnie wtedy zaczyna odmawiac posluszenstwa. Koszt kolo 2000 Euro, albo regeneracja w Pl- okolo 500 Euro. Jak mieszkasz w Niemczech, i chcesz auto dla przyjemnosci a nie do pracy- bierz benzyne tak jak ja 2.5i albo 2.8i
Opublikowano

Pytanie tylko jaki procent samochodow , ktore sa wystawione w internecie ma faktycznie taki przebieg :wink:

Szukalem na niemieckich stronach. Czy to byly prawdziwe przebiegi :roll: ? Nie wiem, mozna tylko przyjac taka teorie, ze proporcjonalnie, "kreca" jeszcze na razie przebiegi czesciej u nas :liar: niz w Niemczech.

Opublikowano
Siwy sam powinienes wiedziec ze taka 320d oplaca sie miec w Niemczech jak robisz przynajmniej 30 000 w roku...

Masz racje. Podatek roczny (ktorego u nas w Polsce juz nie ma) dla 320d wynosi 308,80 €, a dla np. 320i tylko 135 €. Ja szukalem dlatego (i szukam nadal) diesla, bo niestety "przejezdzam" w roku okolo 30 tkm.

Chociaz, w ostatecznosci, "pomruk" :norty: szesciocylindrowej benzyny wynagradzalby te wydane pieniadze na paliwo.

Opublikowano
Siwy sam powinienes wiedziec ze taka 320d oplaca sie miec w Niemczech jak robisz przynajmniej 30 000 w roku...

Masz racje. Podatek roczny (ktorego u nas w Polsce juz nie ma) dla 320d wynosi 308,80 €, a dla np. 320i tylko 135 €. Ja szukalem dlatego (i szukam nadal) diesla, bo niestety "przejezdzam" w roku okolo 30 tkm.

Chociaz, w ostatecznosci, "pomruk" :norty: szesciocylindrowej benzyny wynagradzalby te wydane pieniadze na paliwo.

Wiesz moze jak wyglada ubezpieczenie np BMW 325i(192ps) 2001/02r?

Zastanawiam sie czy oplaca sie sprowadzac auto do polski jak 4/5 roku spedzam w niemczech.

Opublikowano
ogolnie w Polsce jest tansze ubezpieczenie i podatek drogowy masz w paliwie. W zeszlym roku liczylem to wszystko i wyszlo mi ze w Polsce jest taniej miec auto. Ubezpieczenie to w ogole jest wyliczane bardzo precyzyjnie- model auta, jego wypadkowosc, moc, wiek wlasciciela, region kraju itd. Do tego dochodza rygorystyczne przeglady, ktorych nie dostaniesz tak jak w Pl. Gdyby byla to roznica przyslowiowego 100 euro- jezdzilbym na niemieckich a tak jezdze na poznanskich :cool2: Jeszcze 1 sprawa- jak jezdzisz w Niemczech na polskich to mozesz max pol roku, dluzej nie wolno, takze podczas kontroli mow ze dopiero przyjechales, jestes turysta, albo robotnikiem sezonowym 4 mies w roku. Nr do centrali ubezpieczeniowej w De- mowia po polsku- pros pania Zwiling- 06131 73591
Opublikowano
ogolnie w Polsce... Jeszcze 1 sprawa- jak jezdzisz w Niemczech na polskich to mozesz max pol roku, dluzej nie wolno, takze podczas kontroli mow ze dopiero przyjechales, jestes turysta, albo robotnikiem sezonowym 4 mies w roku. Nr do centrali ubezpieczeniowej w De- mowia po polsku- pros pania Zwiling- 06131 73591

Tu musze Cie poprawic. To ile auto jest na pl tablicach nie ma znaczenia(nie do sprawdzenia). Natomiast np.policja sprawdza ile czasu jestes w de zameldowany (autem mozesz jezdzic do pol roku, pozniej musisz miec de prawko). Najlepszym sposobem jest sie przemeldowac :D i kolejne pol roku smigasz autem.

Zastanawialem sie czy nie wyjdzie taniej ubezpieczyc tu auto, ale z tego co mowisz jednak nie. Gdybym mial ubezp. auto w polsce to ceny bez znizek podejrzewam ze beda podobne. Kumpel moj ma e60 530d 05' i placi ok.1000 euro na rok, jakies znizki tez ma. Auto stoi na ulicy. Wiem o co pytaja niemcy :jawdrop: - rok,model,moc,gdzie stoi, ile km rocznie robisz, kto jezdzi procz ciebie(od kiedy ma prawko) i masa innych spraw...

Thx za tel, z ciekawosci przekrece :)

Opublikowano
niestety nie, prawko nie ma tu znaczenia w ogole. Znam niemcow ktorzy jezdza na polskim prawku. Chodzi o to ze nie mozesz jezdzic dluzej niz pol roku po DE autem zarejestrowanym z Pl bo nie placisz u nich podatkow za to auto. I po to policja spradzwdza wlasnie jak dlugo jestes zameldowany, mozna jeszcze jezdzic autem pozyczonym i zameldowanym np na ojca, siostre. Przerabialem to w zeszlym roku- tel do ambasady polskiej w Monachium- 08941 86080- oni mi to wszystko wyjasnili i podpowiedzieli rozwiazania.
Opublikowano
Hmmm a mi caly czas w pracy wmawiali ze firmowym autkiem tylko do pol roku moge jezdzic, pozniej de prawko. Co najlepsze to firmowe samochody mamy na de tablicach... BTW moja pania zatrzymali za predkosc w zeszlym tyg. sluzbowym autem, de tablice, ponad pol roku meldunek,pl prawko i wlepili jej jedynie 5pkt. Chyba za ladne oczy :D
Opublikowano
bylo tak jak mowisz-polskie prawko do pol roku- kilka lat temu, ale jak polski rzad kierujac sie zasada wzajemnosci wprowadzil dla Niemcow w Polsce to samo to w ciagu kilku miesiecy sie z tego wycofali. Teraz jednak walcza z tym zebys nie uzytkowal po Niemczech auta zarejestrowanego w Polsce dluzej jak pol roku.
Opublikowano
dla zainteresowanych- znalazlem ladna 320d- nie jest moze tania ale za to perelka-uwaga orginalny przebieg 107 000km i bezwypadkowa. Srebrna, climatronic, parktronic, alu bmw, garazowana i po 1 wlascicielu. Wystawil za 9 999 Euro, dzwonilem juz istargowalem na 9 700, nizej nie zejdzie. Tel 06226 3496 auto stoi 30 km za Mannheim. Pomoge w kupnie jezeli ktos chce bo mieszkam obok. Auto nie wymaga zadnego wkladu finasowego, maly przebieg, i bezwypadkowe. Koszt sprowadzenia i rejestraci- 2000 zl.
Opublikowano
U mnie w Monachium same 320/330d w komisach a ja benzyny szukam...(jak na zlosc)

A jakie ciekawe oferty sa w "stolicy" :norty: (odnosnie diesli)?

Opublikowano
W zasadzie ceny zaczynaja sie od 9.999e netto(11.02r.). Czy do polski sprowadzajac auto obowiazuje cena export czy juz nie?Jak chcesz fotki to na priv, robilem w zeszlym tyg.W monachium to same kombi 320d czarne lub granatowe...