Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanko czy ktoś z użytkowników miał ową przypadłość? Przy maks skręcie piszczy pasek od pompy wspomagania, wygląda to tak jakby ślizgał się lub jedno koło stawało. Dumam od której strony ugryźć temat, a mianowicie, wymiana oleju, naciągnięcie paska i sprawdzenie efektu czy też to oznaka powiązana jest z maglem który to w E91 to zonk niedopracowany przez BMW. Jeśli ktoś przerabiał temat poproszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam Dawid

Opublikowano
Witam

Mam pytanko czy ktoś z użytkowników miał ową przypadłość? Przy maks skręcie piszczy pasek od pompy wspomagania, wygląda to tak jakby ślizgał się lub jedno koło stawało. Dumam od której strony ugryźć temat, a mianowicie, wymiana oleju, naciągnięcie paska i sprawdzenie efektu czy też to oznaka powiązana jest z maglem który to w E91 to zonk niedopracowany przez BMW. Jeśli ktoś przerabiał temat poproszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam Dawid

Jeśli masz wspomaganie hydrauliczne to chyba jest to normalne. walczyłem z tym w jedynce bo w trójce tego nie ma, bo wspomaganie jest elektryczne( rodzaj wspomagania zależy od wersji silnika, mocniejsze maja chyba hydraulike). Wymieniłem wszystkie paski w tym wielorowkowy i temat wracał po kilku czy kilkunastu dniach. W końcu aso stwierdziło, że przy hydraulicznym wspomaganiu jest to normalne. odpuściłem temat. U mnie nie jest to bardzo głośne czy uciążliwe.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Witam

Mój teściu miał to samo w renaut megane 1.9d .Wymieniliśmy pasek , pompę wspomagania ,łożyska alternatora i nic .Przyczyną był tłumik drgań skrętnych(koło pasowe mocowane do wału) po wymianie cisza . Objawy były takie żę przy maksymalnym skręcie kierownicą piszczało jak diabli potem już w każdej pozycji z biegiem czasu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Podepne sie do pytania.

Czy w E90 sa montowane jakies gumowe ograniczniki skretu?

Tak aby przy szybkim skrecie kierownica i osignieciu maksymalnego wychylenia, nie bylo odczuwalne swego rodzaju "twarde zatrzymanie"?

Dzieki,

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano
Dzisiaj rozmawiałem z kumplem, którego to brat śmiga E90, miał takie same objawy i w jego przypadku okazało się że wystarczyło dokręcić jakąś śrubę na listwie maglownicy która się niby tam luzuje i co jakiś czas trzeba tam luknać. Miał takie same objawy (piszczenie paska) przy tym stuki z maglownicy sporadyczne. Z jego opisu wychodzi że identyczne objawy jak u mnie, poluzował magiel bo był mocno skręcony, dokręcił tą śrubę na listwie i cisza. W wolnej chwili zrobię to samo co on i zobaczymy jaki będzie efekt, jak coś skrobnę w temacie co i jak wyszło. Osobiście wydaje mi się że klęka maglownica co jest nie nowością w E90, E91 generalnie w 3kach po lifcie - to najgorszy scenariusz który zaboli kasowo :)
Opublikowano
No tak, ale ja mowie jak jest u mnie. I tak w zasadzie było od nowości. Po wymianie paska wielorowkowego jest kilka dni ok potem wraca. Wymian maglowniczy nic nie wnosi do sprawy.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Magiel daje o sobie znać więc może coś knocić w temacie.Ehhhh jednak E46 to E46 trochę gebelsi podupadli w moich oczach z poliftami :) Podskoczę do jakiegoś mechaniora niech się wypowie a swoja drogą zrobię ten zabieg o którym gadał braciak kumpla

Temat piszczącego paska załatwiony. Winowajca - koło pasowe wału (przy okazji poszły nowe pasy, napinacz, uszczelniacz wału, rolka, nowe śruby, podkładki itp. itd.). Stukanie nie wiadomo dalej, bo magiel ok powiedzieli na serwisie, drążek i stabilizator prawy mają luzik delikatny i mówią żeby od tego zacząć ale te stuki według mnie nie tego tyczą są za głośne i bardziej ze środkowej części przodu auta dochodzą.