Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Parę słów wstępu: mam E46 z 4 szybami sterowanymi elektrycznie. Ponieważ pojawiły się problemy z centralnym zamkiem wymieniłem moduł komfortu. Niestety nie dostałem identycznego i skończyło się na wymianie na taki o nieco zubożonej funkcjonalności - nie ma on sterowania tylnymi szybami, co akurat nie stanowi dla mnie problemu. Eksploatowałem z powodzeniem samochód w takiej konfiguracji przez rok. Aż do dzisiaj.

Podchodzę dziś do samochodu - a tu wszystkie szyby opuszczone! Łącznie z tylnymi, którymi przecież obecny moduł komfortu nie steruje. Jestem w lekkim szoku, ale myślę - może otworzyłem przypadkowo te szyby z pilota. Nie korzystałem do tej pory z tej funkcji pilota, ale sprawdzam - faktycznie, mogę z pilota otwierać i zamykać, ale tylko przednie szyby - tylne jak były otwarte tak są dalej. No i jestem w kropce, bo teraz w żaden sposób tych szyb nie jestem w stanie zamknąć. Na dodatek cała ta przygoda spotkała mnie w Niemczech, a za 2 dni mam wracać do Polski. Na razie zabezpieczyłem te otwarte okna folią, ale muszę jakoś w 2 dni chałupniczo zaradzić problemowi.

Mam tu ograniczony dostęp do narzędzi i mierników. Jedyne co wymyśliłem, to wypięcie kostki elektrycznej tylnych drzwi i zamknięcie tych szyb przez podanie bezpośrednio napięcia kablem z gniazdka zapalniczki na odpowiedni pin.

Mam wobec tego następujące pytania:

1) Jak wypiąć kostkę tylnych drzwi? Nigdy tego nie robiłem.

2) Na który pin podać napięcie, żeby zamknąć szybę?

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Dziękuję za pomoc.

Dzięki wskazówkom z forum elektroda.pl rozwiązałem problem kilka dni temu.

Dla potomnych - może się komuś przyda:

1) Przy pomocy klucza 8 mm odkręciłem przepust kabli na środkowym słupku.

2) Wypiąłem wtyczkę.

3) We wtyczce znajdują się dwa wyraźnie większe piny.

4) Podanie napięcia na te piny powoduje uruchomienie siłownika szyby. Napięcie +12V wziąłem z gniazda zapalniczki, a masę z nadwozia.