Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wiatam. mam pytanie. jezdzac na lpg sekwencji, jest mozliwe aby pb ubywalo? mam problem odnosnie zwiekszonego spalania benzyny. 15l benzyny na 3 tygodnie sluzacej tylko do rozgrzania to chyba sporo przy codziennej jezdzie. dodam ze w lipcu 10 litrow mi wystarczylo na caly miesiac, wiem ze teraz jest chlodniej ale mrozow duzych nie ma wiec to chyba za duzo. ddodam ze 2 miesiace temu przerwal mi sie kabel od sondy ale wszystko zlutowane i na kompie sonda dziala(elektryk usunal blad i powiedzial ze raczej dziala). prosze o opinie
Opublikowano

a przy jakiej temp przełącza sie na gaz ,bo gazownicy lubią ustawiać wysoką wtedy nie muszą korekcji po temp robić i mają ogólnie łatwiej :)

Ja sam ustawiam sobie gaz,mam sekwencje staga ,przełączenie na 30stopniach i dobra korekcja mapy po temp że nic nie szarpie itp przy tak niskiej temp przełączania , i autko przełącza się na gaz po przejechaniu 200-400m

A idzie mi może z 5 litrów na miesiąc robiąc tak z 800-1000km wszystko krótkie trasy po 2-10km a czasami i z 3x dziennie 700m do sklepu :P

wszystko przy takim samym silniku

Opublikowano
hmm ,musiałbyś wykluczyć nieszczelności ,ponieważ w większości instalacji ,pompa paliwa pracuje również przy pracy na lpg ,wtedy nawet jak jakiś przewód się poci bądź listwa wtryskowa leje,to bd ubywać benzyny ,lambda przy takiej temperaturze to raczej nawet nie zaczyna pracować ,mogła też się rozjechać mapa benzynowa w ecu ,jak auto zachowuje się na Pb ,jak już jest rozgrzane ,chodzi lepiej niż na lpg ,nie czuć benzyny na postoju ,nie faluje silnik ?
Opublikowano
Wyjmij po przełączeniu na gaz bezpiecznik od pompy paliwowej i sprawdź czy na LPG obsługuję pełny zakres obrotów. Czyli najlepiej wyjechać w trasę wrzucić 3 bieg i przeciągnąć do końca obrotów.