Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam e46 320D. Problem polega na tym, iż panel nawiewu działa lecz dmuchawa nie chodzi, tak jakby była wyłączona. Jak sprawdzić czy dmuchawa jest do wymiany, czy to może jak gdzieś doczytałem rezystor dmuchawy tzw "jeż"? Czy może być to też wina bezpiecznika? Jeśli tak to pod którym numerem jest bezpiecznik odpowiedzialny za dmuchawe?? "50"??
Opublikowano
kolego rezystor ci prawdopodobnie padl. jest on od pasazera w nogach , spruboj go przeczyscic czasami pomaga. zadko kiedy pada silnik dmuchawy lub bezpiecznik ,przewaznie jest to ten o to tzw jez
Opublikowano
dużo dłubania jest przy jego demontażu?? z tego co się nie mylę, to trzeba wymontować cały schowek? czy raczej dać sobie spokój i uderzyć na warsztat?
Opublikowano

Demontaż schowka to akurat prosta sprawa, najgorzej wyjąć tunel nawiewu na nogi i później go wsadzić na miejsce...

Jak nie masz dwóch lewych rąk to w godzinkę max powinieneś się dostać do jeżą. Jest gdzieś na forum link do zagranicznej strony ze zdjęciami.

Opublikowano
ja w swojej poliftówce nie musiałem tej rury od nawiewu na nogi odkręcać, ba, nie dało się jej ruszyć! Jedyne co to odgiąłem na maksa gąbkę jaka się ukaże po ściągnięciu schowka a później odkręciłem silniczek sterujący nawiewem. Jego śrubki ukażą się w pierwszej kolejności po odchyleniu gąbki. Bez tej operacji niemożliwe było wyciągnięcie jeża nawet po odkręceniu dwóch śrubek, które go trzymały. Jak już zdemontowałem wspomniany silniczek co było bardzo proste to jeż niemalże sam wyskoczył. Pracę bardzo ułatwia czołówka oświetlająca wszystkie śrubki, które wymagają odkręcenia. Ogólnie prosta sprawa. Godzina to max, zresztą chyba nikt by dłużej nie wytrzymał w pozie, którą trzeba przyjąć by się dostać do jeża :lol:
Opublikowano

Też mam ten wynalazek po lifice...czyli z tego co "szwojtyla" napisałeś, roboty jest przez to mniej czy więcej? :P

aczkolwiek wsiadłem dziś rano i dmuchawa hula jak nigdy nic...a przez dwa ostatnie dni w ogóle nie działała...mimo to, chyba raczej będzie nieunikniona wymiana tego jeżozwierza ;)