Skocz do zawartości

323i auto nie odpala. Wina immobilaizera?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bmw e36 323i 1996r. Przy stacyjne ostatnia część (czarny plastik z metalem do którego podpięte są dwa zielone kabelki). Kilka razy odkąd mam auto, odpadło to i wtedy nie mogłem odpalić auta. Rozrusznik się kręcił jednak tak jakby nie było iskry.

Długi czas było ok. Przedwczoraj wsiadłem do auta i nie mogłem odpalić. Rozrusznik się kręcił jednak auto w ogóle nie odalało. Zacząłem się bawić w/w częscią stacyjki. Próbując odpalić sytuacja wyglądała następująco. Auto odpalało ale po około 6 sekundach gasło. I tak około 10 razy. Ruszając dalej tą kostką doprowadziłem do tego, że auto w ogóle nie odpala. Kabelki są do niej dobrze przylutowane. Dzwoniłem do kilku mechaników i do osób naprawiąjących immobilaizery:

Mechanicy stwierdzili, że to wina immobilaizera skoro rozrusznik się kręci.

Fachowcy do immobilaizera stwierdzili, że to nie immobilaizer to rozrusznik się kręci.

Kto teraz mówi prawdę? Skoro rozrusznik się kręci a auto nie odpala to wina immobilaizera czy też nie?

Co mogę zrobić w takiej sytuacji i do kogo się z tym udać?

Opublikowano

Sprawdz czy jest iskra i czy pompka podaje paliwo.

Mowisz o czrnym plastiku przy stacyjce? jest to antena immo. Anteny kodowac nie trzeba po kabelkach dojdziesz do kostki i podmien od kogos antene. Jak pomoze to masz sprawce.

Ale ja w swojej beemce jak antena nie czytala to wgl rozrusznik nie reagowal.

E38 728i 1999r
Opublikowano

1. odkręciliśmy świece i dają bardzo ładną iskrę

2. słychać pomkę paliwa i po kilku próbach odpalenia czuć świeżą benzynkę z wydechu. Więc jak trafiła na koniec wydechu pewnie była też w silniku.

3. kupiłem i założyłem nowy wzmacniacz EWS (bez zmian).

4. sprawdziłem wszystkie bezpieczniki.

5. od kolegi z e36 przełożyłem na chwilę wszystkie moduły (te przy bezpiecznikach) ale bez zmian.

Dalej nie wiem gdzie mogę szukać przyczyny.

Opublikowano (edytowane)

http://img703.imageshack.us/img703/7041/tod6.jpg

http://img201.imageshack.us/img201/9666/90vx.jpg

Wiecie może od czego jest ten kabel? Położenie pod kierownicą. Wygląda jakby to była masa od czegoś. Może to jest przyczyna?

Edytowane przez mariusztkd
Opublikowano

Jak masz mozliwosc to podlacz sie pod kompa i sprawdz co pokarze.

Skoro jest iskra i jest paliwo to dlaczego nie odpala? jak jest problem z immo to albo nie kreci wgl rozrusznik albo rozrusznik kreci ale nie ma iskry.

E38 728i 1999r
Opublikowano

Niestety nie mam dobrych wieści. Byłem u gościa, który próbował się podłączyć do kompa w mojej e36 lecz nie było w ogóle kontaktu komputer bmw - laptop. Tym samym sprzętem mechanik łączył się miesiąc temu z tą e36 bez żadnych problemów. Powiedział, że może być komputer uszkodzony, ale że też nie wiadomo co z tym zrobić bo immobilaizer nie będzie działał na nowym komputerze i w ogóle rozłożył ręce.

Nie wiem już co mam zrobić z tym autem. Niby wszystko ok, powinno działać a nikt go nie umie zrobić.

Opublikowano
Kupic drugiego sprawnego kompa z calym immo.( komputer/ modul ews/ pestka z kluczyka.) poszukaj jest troche tego na alledrogo. ewentualnie kupic drugiego kompa i wywalic z niego immo. u mnie tj Olsztyn u Mądrych w bmw wywalaja immo z kompa w cenie od 200-300 zl
E38 728i 1999r
Opublikowano
Możliwe że masz problem w synchronizacji ews z dde/dme. Jakby było coś z ewsem to rozrusznik by nie kręcił, znaczy że tu raczej problemu nie ma, trzeba było by zrobić synchronizację EWSu, poza tym potrzebujesz interfejsu np. ADS w zależności który masz rok auta, Ktoś mół mieć nowsze e36 i dlatego siępołączył. to jeszcze o niczym nie świadczy. wymiana samego ewsu bez kompa nic nie da i dlatego mogło się rozsynchronizować, Też w mojej e36 nie mogłem połączyć się z kompem i to nic nie znaczy, we wtyczce może mieć na innym pinie komunikacje z kompem silnika
Opublikowano

Oddałem auto do "zwykłego mechanika". Zaczął oglądać silnik i po pewnym czasie zauważył, że dwie fajki spadły ze świec :mad2: . To okazało się przyczyną tego, że auto nie odpalało... Dziwne jednak, że nikt tego nie zauważył... Jak sprawdzałem iskrę z kolegą, to odkręciliśmy tylko pierwszą świecę. Mylącym faktem cały czas była obrączka EWSu, z którą też był problem.

Jeżeli chodzi o podłączenie do komputera to za niedługi czas pojadę do gościa koło Wałbrzycha (Dziećmorowice) który zajmuje się swapami bmw i napiszę co było przyczyną. Teraz przynajmniej mogę gdzieś podjechać autem :)