Skocz do zawartości

323i auto nie odpala. Wina immobilaizera?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bmw e36 323i 1996r. Przy stacyjne ostatnia część (czarny plastik z metalem do którego podpięte są dwa zielone kabelki). Kilka razy odkąd mam auto, odpadło to i wtedy nie mogłem odpalić auta. Rozrusznik się kręcił jednak tak jakby nie było iskry.

Długi czas było ok. Przedwczoraj wsiadłem do auta i nie mogłem odpalić. Rozrusznik się kręcił jednak auto w ogóle nie odalało. Zacząłem się bawić w/w częscią stacyjki. Próbując odpalić sytuacja wyglądała następująco. Auto odpalało ale po około 6 sekundach gasło. I tak około 10 razy. Ruszając dalej tą kostką doprowadziłem do tego, że auto w ogóle nie odpala. Kabelki są do niej dobrze przylutowane. Dzwoniłem do kilku mechaników i do osób naprawiąjących immobilaizery:

Mechanicy stwierdzili, że to wina immobilaizera skoro rozrusznik się kręci.

Fachowcy do immobilaizera stwierdzili, że to nie immobilaizer to rozrusznik się kręci.

Kto teraz mówi prawdę? Skoro rozrusznik się kręci a auto nie odpala to wina immobilaizera czy też nie?

Co mogę zrobić w takiej sytuacji i do kogo się z tym udać?

Opublikowano

Sprawdz czy jest iskra i czy pompka podaje paliwo.

Mowisz o czrnym plastiku przy stacyjce? jest to antena immo. Anteny kodowac nie trzeba po kabelkach dojdziesz do kostki i podmien od kogos antene. Jak pomoze to masz sprawce.

Ale ja w swojej beemce jak antena nie czytala to wgl rozrusznik nie reagowal.

E38 728i 1999r
Opublikowano
  • Autor

1. odkręciliśmy świece i dają bardzo ładną iskrę

2. słychać pomkę paliwa i po kilku próbach odpalenia czuć świeżą benzynkę z wydechu. Więc jak trafiła na koniec wydechu pewnie była też w silniku.

3. kupiłem i założyłem nowy wzmacniacz EWS (bez zmian).

4. sprawdziłem wszystkie bezpieczniki.

5. od kolegi z e36 przełożyłem na chwilę wszystkie moduły (te przy bezpiecznikach) ale bez zmian.

Dalej nie wiem gdzie mogę szukać przyczyny.

Opublikowano
A może czujnik położenia wału poszedł w zapomnienie ?
Opublikowano
  • Autor

http://img703.imageshack.us/img703/7041/tod6.jpg

http://img201.imageshack.us/img201/9666/90vx.jpg

Wiecie może od czego jest ten kabel? Położenie pod kierownicą. Wygląda jakby to była masa od czegoś. Może to jest przyczyna?

Edytowane przez mariusztkd

Opublikowano
  • Autor
Mogę sam w jakiś sposób sprawdzić czy to wina czujnika położenia wału rozrządu?
Opublikowano

Jak masz mozliwosc to podlacz sie pod kompa i sprawdz co pokarze.

Skoro jest iskra i jest paliwo to dlaczego nie odpala? jak jest problem z immo to albo nie kreci wgl rozrusznik albo rozrusznik kreci ale nie ma iskry.

E38 728i 1999r
Opublikowano
  • Autor

Niestety nie mam dobrych wieści. Byłem u gościa, który próbował się podłączyć do kompa w mojej e36 lecz nie było w ogóle kontaktu komputer bmw - laptop. Tym samym sprzętem mechanik łączył się miesiąc temu z tą e36 bez żadnych problemów. Powiedział, że może być komputer uszkodzony, ale że też nie wiadomo co z tym zrobić bo immobilaizer nie będzie działał na nowym komputerze i w ogóle rozłożył ręce.

Nie wiem już co mam zrobić z tym autem. Niby wszystko ok, powinno działać a nikt go nie umie zrobić.

Opublikowano
Kupic drugiego sprawnego kompa z calym immo.( komputer/ modul ews/ pestka z kluczyka.) poszukaj jest troche tego na alledrogo. ewentualnie kupic drugiego kompa i wywalic z niego immo. u mnie tj Olsztyn u Mądrych w bmw wywalaja immo z kompa w cenie od 200-300 zl
E38 728i 1999r
Opublikowano
Możliwe że masz problem w synchronizacji ews z dde/dme. Jakby było coś z ewsem to rozrusznik by nie kręcił, znaczy że tu raczej problemu nie ma, trzeba było by zrobić synchronizację EWSu, poza tym potrzebujesz interfejsu np. ADS w zależności który masz rok auta, Ktoś mół mieć nowsze e36 i dlatego siępołączył. to jeszcze o niczym nie świadczy. wymiana samego ewsu bez kompa nic nie da i dlatego mogło się rozsynchronizować, Też w mojej e36 nie mogłem połączyć się z kompem i to nic nie znaczy, we wtyczce może mieć na innym pinie komunikacje z kompem silnika
Opublikowano
  • Autor

Oddałem auto do "zwykłego mechanika". Zaczął oglądać silnik i po pewnym czasie zauważył, że dwie fajki spadły ze świec :mad2: . To okazało się przyczyną tego, że auto nie odpalało... Dziwne jednak, że nikt tego nie zauważył... Jak sprawdzałem iskrę z kolegą, to odkręciliśmy tylko pierwszą świecę. Mylącym faktem cały czas była obrączka EWSu, z którą też był problem.

Jeżeli chodzi o podłączenie do komputera to za niedługi czas pojadę do gościa koło Wałbrzycha (Dziećmorowice) który zajmuje się swapami bmw i napiszę co było przyczyną. Teraz przynajmniej mogę gdzieś podjechać autem :)