Skocz do zawartości

320d dziwne skoki przyspieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Moje M47N dziwnie przyspiesza. Mianowicie jadąc na 2gim biegu wciskając gaz samochód jako tako wstaje przy ok 2 tyś obrotów, potem przy ok 2,9 tyś dostaje mocniejszego "strzała" i tak idzie do 3,8 gdzie zauważalnie słabnie. Lubi też przydymić jak jest zimny, ale już oryginalny separator czeka na wymianę. Poczytałem troche o filterkach i wężykach podciśnieniowych i w weekend się tym zajmę. Ale czy to mi pomoże ? Co jeszcze sprawdzić ?
Sprzedam:
Opublikowano

Poczytaj o standardowej ścieżce odzyskiwania mocy i myślę, że warto podłączyć samochód pod komputer, może tam znajdziesz przyczynę.

Pozdrawiam

Opublikowano

Przyczyn może być dużo, dlatego ciężko jednoznacznie to zdiagnozować. Najlepiej podłączyć pod komputer i odczytać błędy. Jeżeli chodzi o problemy z turbo, to miałem ostatnio taki przypadek, w którym odczytanie i zinterpretowanie błędu doprowadziło mnie do rozwiązania problemu, którym był urwany przewód podciśnienia. Wniosek z tego taki, że czasem warto zainwestować kilkadziesiąt złotych w interfejs zamiast wydawać na niecelne wymiany części albo mechaników.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja póki co zakupiłem wężyk podciśnieniowy, w weekend przy okazji wymiany odmy, wymianie tych wężyków, przeczyszcze też te sławne filterki i może EGRa. Jutro powinienem mieć podłączoną INPE
Sprzedam:
Opublikowano

Błędy nie zawsze wyskakują.

Sprawdź właśnie EGRa - przeczyść. To nic nie kosztuje. Możesz też odłączyć wtyczkę od elektrozaworu EGRa i sprawdzić na szybko, czy jest poprawa. U mnie był uwalony taki elektrozawór i miałem szarpanie przy przyśpieszaniu ale lekkie bardzo.

Taki sam elektrozawór jest przy turbo - tutaj się ściąga wężyk (tylko nie pamiętam, który) i sprawdza czy "ssie" :mrgreen:

Możesz też odłączyć przepływkę.