Skocz do zawartości

Moze komus sie przyda (upgrade turbo) 3.0d.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy okazji regeneracji mechatronika, wymiany konwertera i paru innych droiazgow oddalem swoje turbo do regeneracji. Przy okazji zapytalem, co moga z nim zrobic aby turbodziura byla mniejsza.

Chlopaki zaproponowali mi upgrade "zimnej strony" o 20% czyli wirnik ze srednicy 60mm -> 63mm.

Po zapakowaniu do auta (nastepnym razem wyciagam silnik!) i jazdach probnych - nie poznalem auta.. Jakby cos sie zmienilo, nizej "bralo" i mocniej kopalo...

Dzisiaj pojechalem na hamownie do VTG i... sami zobaczcie :)

http://images65.fotosik.pl/288/9a5d7b9128af8510med.jpg

Po chipie w VTG w 2009 bylo tak:

http://images61.fotosik.pl/287/edc55f9ca02f73aemed.jpg

Dla tych co nie widza:

1. przytbylo mi 50Nm momentu, czyli mam 580Nm (poprzednio 549,6Nm)

2. ten max moment mam przy 2470rpm (poprzednio 3014rpm)

Ide uaktualnic sygnaturke :)

Ps. Skrzynia ZF 6hp26 wytrzymuje okolo 600Nm, wiec czas start i zobaczymy kiedy sie rozleci ;)

Opublikowano

Papik witaj !

Widzę że dobrze podkręciłeś silnik ale noś lekkie obuwie ;-) bo ta twoja skrzynia http://www.prnd.pl/6hp26-skrzynia-automatyczna-zf,4,41.html

ma swoje limity ;-)

W opisie twojej skrzyni spodobało mi sie stwierdzenie ,cytuję :ZF podaje, że skrzynie są zalane olejem na zawsze albo 160 000 km (10 lat).

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Ja widzę upgrade na poziomie30 Nm ale ja się chyba czepiam, Bardziej fajne jest to ze charakterystyka się zmieniła.
Opublikowano
  • Autor

Tak, czekam wlasnie kiedy padnie :) 160.000 juz niedlugo (3.000) a olej juz 3x wymienialem (tak jakos wyszlo).

Mialem dostep do oryginalnych materialow ZF przed zabawa ze skrzynka, wiec ten link dodatkowo mi sie przyda. dzieki :D

Opublikowano
olej juz 3x wymienialem

Ciekawe co na to powiedziałoby ASO :wink: :wink:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
  • Autor
oficjalnie ASO mowi - "long life, sie nie wymienia" ale po znajomosci zaleca ASO wymieniac co 100.000 km :) Warto robic wymiane oleju przy zdjeciu miski/uszczelnianiu etc :) Ja musialem olej wymienic, bo mi zdechlo uszczelnienie wtyczki, ASO wymienilo.. Niestety potem zaliczylem uszkodzenie miski (powiesilem auto) i trzeba bylo zmienic miske, uszczelke i.. olej :) Teraz musialem mechatronike ogarnac i tez.. wymiana oleju a wszystko w przeciagu 60.000km :( (1,5 roku).