Skocz do zawartości

Króciec wody a kolektor dolotowy M43

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż wcześniej pytałem o tym co zrobić w przypadku urwanego krócca wody, problem w tym że rozebrałem górny dolot, wtryski powyciągałem i nie wiem co dalej rozebrać tak by później dało się to ładnie poskładać, puszka z wiązką dosyć przeszkadza i nie zabardzo wiem jak moge ten dolot (dolna część) sciągnąć by dostać się do krócca od góry, tak więc moje pytanie kieruję tutaj jak mogę owy dolot sciągnąć? Zdjęcie poniżej. Z góry dzieki za wszystkie rady.

http://puu.sh/4PXmb.jpg

Opublikowano
Nakretki zostaly odkrecone, problem w tym ze blokuje mi ta puszka od wiazki i nawet jak ja sciagne i kolektor odczepie to nie bedzie za wiele miejsca by dostac sie do krocca. Da sie jakos odczepic ta pusze tak by pozniej wiedziec jak ja skrecic spowrotem?
Opublikowano
Nie nie, chodziło o tą po środku, tam są różne kable i czujniki podpięte i to wlaśnie najbardziej blokowało, ale to już jest nie ważne ponieważ udało się cudem wyciągnąć kolektor choć troche do góry i wymiana krócca nie była taka ciężka. Aczkolwiek mam drugie pytanie, przy demontażu wtrysków z kolektora je się wyciąga powoli, ale jak to jest z założeniem ich? ponieważ u mnie jak je wyciągnąłem (wszystkie oringi były wporządku) i chciałem spowrotem założyć to miałem troche problemów, i koniec końców nie jestem pewien czy są dobrze zamontowane, czy je trzeba jakoś obstukać czy nie wiem docisnąć do kolektora? czy jest jakiś moment w którym moge być pewien że wtryski będą założone poprawnie? wczesniej przeglądałem forum i dowiedziałem się że jest charakterystyczny moment w którym wtryski tak jak by sie wczepiają w kolektor?
Opublikowano
Wchodzą ciężej bo oring trochę pęcznieje.możesz posmarować olejem.o ile się nie mylę to tam powinna być klamra zabezpieczająca wtryskiwacz
Opublikowano
Olejem? wystarczy normalny silnikowy czy jakis specialny silikonowy? i wracając do tego momentu powinno być jakieś charakterystyczne nie wiem nazwijmy to "spadnięcie" by być pewnym że są one na miejscu? A ta klamra to chyba raczej przy listwie jest w sensie że na górze wtryskiwacza tak dzis przynajmniej widziałem i mi się wydaje.
Opublikowano
Montaż wtrysków do kolektora :) bo nie jestem pewien czy są dobrze zamontowane, ponieważ kiedy wyciągałem to wystarczyło pare razy poruszać całą listwą i na spokojne wyszły, a jak przyszło do montażu to problem był taki iż nie chciały wejść wszystkie, tak jak by pierwsze 2 weszły a reszta była troszke nad gniazdem wtrysku, po czym lekko docisnąłem całą listwe i przykręciłem dwie nakrętki. Z tego co widziałem to "umownie" wszystkie były w gniazdach gdzie na samym wierzchu były oringi tyle że w gnieździe, i dlatego nie jestem pewien czy są dobrze wpięte, zeby potem nie było jak odpale to mi przez maske otwór zrobią :D
Opublikowano
Opublikowano
Miejmy taką nadzieję że będzie wszystko wporządku do ponownego odpalenia, że mi ich przez maske nie wystrzeli :D Dzieki wielkie za pomoc, jak by co to masz u mnie piwo! :) bo takiej opcji jak "podziękuj" niestety tu nie widze.