Skocz do zawartości

Króciec wody a kolektor dolotowy M43

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż wcześniej pytałem o tym co zrobić w przypadku urwanego krócca wody, problem w tym że rozebrałem górny dolot, wtryski powyciągałem i nie wiem co dalej rozebrać tak by później dało się to ładnie poskładać, puszka z wiązką dosyć przeszkadza i nie zabardzo wiem jak moge ten dolot (dolna część) sciągnąć by dostać się do krócca od góry, tak więc moje pytanie kieruję tutaj jak mogę owy dolot sciągnąć? Zdjęcie poniżej. Z góry dzieki za wszystkie rady.

http://puu.sh/4PXmb.jpg

Opublikowano
  • Autor
Nakretki zostaly odkrecone, problem w tym ze blokuje mi ta puszka od wiazki i nawet jak ja sciagne i kolektor odczepie to nie bedzie za wiele miejsca by dostac sie do krocca. Da sie jakos odczepic ta pusze tak by pozniej wiedziec jak ja skrecic spowrotem?
Opublikowano
  • Autor
Nie nie, chodziło o tą po środku, tam są różne kable i czujniki podpięte i to wlaśnie najbardziej blokowało, ale to już jest nie ważne ponieważ udało się cudem wyciągnąć kolektor choć troche do góry i wymiana krócca nie była taka ciężka. Aczkolwiek mam drugie pytanie, przy demontażu wtrysków z kolektora je się wyciąga powoli, ale jak to jest z założeniem ich? ponieważ u mnie jak je wyciągnąłem (wszystkie oringi były wporządku) i chciałem spowrotem założyć to miałem troche problemów, i koniec końców nie jestem pewien czy są dobrze zamontowane, czy je trzeba jakoś obstukać czy nie wiem docisnąć do kolektora? czy jest jakiś moment w którym moge być pewien że wtryski będą założone poprawnie? wczesniej przeglądałem forum i dowiedziałem się że jest charakterystyczny moment w którym wtryski tak jak by sie wczepiają w kolektor?
Opublikowano
Wchodzą ciężej bo oring trochę pęcznieje.możesz posmarować olejem.o ile się nie mylę to tam powinna być klamra zabezpieczająca wtryskiwacz
Opublikowano
  • Autor
Olejem? wystarczy normalny silnikowy czy jakis specialny silikonowy? i wracając do tego momentu powinno być jakieś charakterystyczne nie wiem nazwijmy to "spadnięcie" by być pewnym że są one na miejscu? A ta klamra to chyba raczej przy listwie jest w sensie że na górze wtryskiwacza tak dzis przynajmniej widziałem i mi się wydaje.
Opublikowano
Smaruj nawet wazeliną jak masz :) chodzi Ci o montaż wtrysku do listwy czy do kolektora?bo się pogubiłem
Opublikowano
  • Autor
Montaż wtrysków do kolektora :) bo nie jestem pewien czy są dobrze zamontowane, ponieważ kiedy wyciągałem to wystarczyło pare razy poruszać całą listwą i na spokojne wyszły, a jak przyszło do montażu to problem był taki iż nie chciały wejść wszystkie, tak jak by pierwsze 2 weszły a reszta była troszke nad gniazdem wtrysku, po czym lekko docisnąłem całą listwe i przykręciłem dwie nakrętki. Z tego co widziałem to "umownie" wszystkie były w gniazdach gdzie na samym wierzchu były oringi tyle że w gnieździe, i dlatego nie jestem pewien czy są dobrze wpięte, zeby potem nie było jak odpale to mi przez maske otwór zrobią :D
Opublikowano
I dobrze zrobiłeś.listwa trzyma wtryski na swoim miejscu.jeśli są szczelne-czyli oringi całe,będzie działać z powodzeniem.
Opublikowano
  • Autor
Miejmy taką nadzieję że będzie wszystko wporządku do ponownego odpalenia, że mi ich przez maske nie wystrzeli :D Dzieki wielkie za pomoc, jak by co to masz u mnie piwo! :) bo takiej opcji jak "podziękuj" niestety tu nie widze.