Skocz do zawartości

[E46]Ukręcona śruba rozpórki dolnej/wzmocnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przy zabawie z wymianą wahaczy...podkusiło mnie wymontowanie wzmocnienia podwozia (chciałem tylko poluzować jego prawą część aby mieć ułatwiony dostęp do montażu tulei).

Pech chciał, że przy odkręcaniu ukręcił mi się łeb śruby i została ona w gwincie podwozia, na głębokości ok 2-3mm.

Obecnie próbowałem wykręcić wykrętakiem do śrub.

Rozwierciłem małym i potem większym wiertłem i za chiny nie chce wyjść.

Czy miałby ktoś jakiś patent na to? Z góry informuję, że spawanie nie wchodzi w grę...z powodu tego, że śruba NIE WYSTAJE, jest głęboko w gwincie.

Poniżej dla przykładu podaje link do aukcji jak wygląda ta rozpórka:

http://allegro.pl/bmw-e46-dolne-wzmocnienie-trojkat-rozporka-i3569559286.html

a tak w ogóle na przyszłość ;) Czy można ją zastąpić czymś innym? Jakąś lepszą?

Opublikowano

Patent jest - nazywa się helicoil. Technologia wygląda tak:

pooglądaj filmiki, a się przekonasz, że to jest najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza, jeśli został kawałek starej śruby, bo możesz rozwiercić go, nie uważając zbytnio na stary gwint - można sobie pozwolić na uszkodzenie go - zresztą montaż helicoil na tym właśnie polega, bo rozwierca się gwint minimalnie większym od niego wiertłem.

Ostry spór trwa czy stosować klej żeby zamocować helicoil w gnieździe - ja nie używam - jeśli nawet kiedyś wykręcę wkładkę razem ze śrubą (co jest mało prawdopodobne), to po prostu zainstaluję nową.

A co do samej rozpórki - od września 2000 stosowana była rozpórka ameliniowa. Podobno sztywniejsza, ale nie miałem okazji tego nijak sprawdzić. Niestety żeby dopasować ją do nadwozia przez 09.2000 trzeba by dorobić kilka gwintów w ławie silnika i pewnie w nadwoziu też. No i zwykłą farbą nie pomalujesz ;)

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.