Skocz do zawartości

e36 316 opiłki metalu pod korkiem oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, nie dawno kupiłem bmw z Niemiec i wydaje się pracować wszystko dobrze. Nie znam się za bardzo ale zaniepokoiło mnie to, że na korku od oleju widać "kasze" i jakby przypomina to opiłki metalu, podpowiedział że może pierścień pękł i się tam miażdży, czy to może być przyczyną? i jakie są konsekwencje i jak to sprawdzić i ile takie rzeczy mogą kosztować. BMW jest z 92r. i ma prawie 300k przebiegu(przynajmniej tak pisze ale czy był kręcony to nigdy nie wiadomo).
Opublikowano

prawdopodobnie rozrząd się rozwala. Silnik kręci się do odcięcia ?

Musisz ściągnąć pokrywę zaworów i sprawdzić jak wygląda wałek i dźwigienki.

Opublikowano

odcina normalnie(ale tak od 5-6 tys jakby moment obrotowy zmalał), czy jakiś mechanik mi to sprawdzi i za ile? bo ja tak nie za bardzo w silniku :) no chyba że to nic strasznego, tylko odkręcić i koniec, czy jak nie mam pojęcia to się lepiej nie zabierać za to?

Jeszcze dodam (nie wiem czy to ma związek) ze czasem przy odpaleniu ma problem, tzn rozrusznik kręci ale nie rozrusza silnika czy to ma coś wspólnego?