Skocz do zawartości

BMW E39 sedan Problem z wycieraczkami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Oczywiście na wstępie użyłem google.search, lecz chciałbym się upewnić zanim cokolwiek zacznie rozbierać w swoim aucie.

Mianowicie, nagle z dnia na dzień przestały działać przednie wycieraczki e30 523i sedan 96r. Szukałem przyczyny czy to może zalany i zapchany silniczek, ponieważ auto stoi często pod drzewami pod blokiem, to mogło syfu z drzewa nalecieć, zwłaszcza teraz kiedy jesień. Ale po włączeniu wycieraczek na jakimkolwiek biegu ani dygnie, nawet nie słychać silniczka, żeby cokolwiek pracowało. Tak jakby naglę ktoś, coś odłączył mu zasilanie. Bezpiecznik w schowku OK. I teraz mam pytanie do Was gdzie może leżeć przyczyna ?! czy muszę ściągać podszybie i dojść do mechanizmu? czy coś z elektroniką i ściągnąć obudowę filtra aby dojść do kostek czy jeszcze coś innego ?!

Aura narazie sprzyja, ale spadnie deszcz i jestem w du.ie.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wycieraczki mają takie dziwne zabezpieczenie, że np jakby pióra przymarzły, i chciał byś je włączyć, to poderwą się, i zaraz staną, i przez jakiś czas nie będzie można ich włączyć.

Może to ustrojstwo nawaliło?

Niestety nie wiem gdzie ten mechanizm jest schowany...

Opublikowano
Dzisiaj mnie moje 39 natomiast zaskoczyło, bo nagle ruszyła wycieraczka jakby nigdy nic, i działa super i sprawnie. Tak poprostu. Jak to możliwe ?! jaką mam pewność że znowu na trasie mi odmówi posłuszeństwa !? pozdrawiam
Opublikowano
Zdejmij lewy filtr przeciwpyłkowy i odkręć pokrywę komputera. Będziesz miał tam brązowy przekaźnik od wycieraczek 61.36-8 384 505. Wyciągnij go i rozbierz. jeden ze styków będzie mocno przysmolony i nadpalony. No i masz tu winowajcę :P