Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Zeszłorocznej zimy jeździłem na 19', obecnie chcę zmienić na 17', jak duży ma to wpływ na spalanie i na komfort jazdy?

Jakie parametry kół, ponieważ spotkałem się z wieloma opcjami,oaz ewentualnie jakiej firmy są najlepsze,aczkolwiek w dość niskiej cenie?

Opublikowano
Ja mam drugi komplet na zimę oryginalne 17/65/235.Komfort lepszy na zimowych nierównościach. O oponach nie napiszę gdyż myślę trochę inaczej od reszty i bądź co bądź jest to indywidualna sprawa właściciela$$$ :)
Opublikowano

dokładnie jak napisał Kolega wyżej, komfort na pewno lepszy i trochę tańszy komplet w zakupie :)

Oczywiście im węższa opona tym spalanie nieco mniejsze, chociaż nie nastawiał bym się tu na jakieś oszczędności, ale przynajmniej zawieszenie mniej ucierpi :)

Ważne, aby były dobre opony i nawet ciężkie zimowe warunki nie będą zaskoczeniem.

Opublikowano
Ja tez się podpisuje pod powyższymi wypowiedziami- lato 19 cali - się prezentuje i komfortowo smaruje po dobrych drogach, a zima 17 cali (oczywiście fabryczny rozmiar 235-65) - lepiej tłumią nierownosci i po sniegu lepiej ciagną , ale po autostradzie przy wyższych prędkościach auto buja jak tytanic.
Opublikowano
I bez autostrad potrafi bujnąć na mazurskich, krętych drogach. Ale krzywdy nie ma, oryginalnie też tak jeżdżą. U mnie przy sport pakiecie, na zimę to zbawienie :)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich. Odświeżę temat. Jeżdżę X5 na letnich oponach 275/40R20 przód, 315/35R20 tył. X5 kupiłem w marcu 2013 więc nadchodzi dla mnie pierwsza zima. Z tego co widziałem na forum ogólnie doradza się na zimę gumy szerokości 235 do 255 przy rozmiarze felgi 17-18 cali. Próbnie postawiłem X5 na kołach 255/55R18 i ze względu na m-pakiet stylistyczny po prostu tak się nie prezentuje (widok z tyłu jak drezyna, po prostu koła zbyt głęboko się chowają), choć podobno ma dobrze jeździć. Stąd pytanie o jakiś kompromis: Czy warto (1) próbować na zimę różnicować szerokość gum przód/tył (np. 255/275) czy raczej (2) zostać przy szerokości 255 przód/tył i dorzucić dystanse na tył? Nic jeszcze nie kupiłem więc jestem otwarty na sugestie/propozycje.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki simson,

właśnie po lekturze tego linka zacząłem rozważać dystanse. Wciąż jednak nie wiem, które rozwiązanie jest lepiej oceniane przez forumowiczów na zimę: dystanse na tył czy po prostu szersze opony z tyłu (raczej nie chcę ich łączyć)

Pozdrawiam