Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Pytanie tym razem czysto hipotetyczne na szczęście :)

Jak to jest z tymi panewkami w autach 318i z przed liftu ?

Czytałem trochę,że jest to wada fabryczna i ten problem prędzej czy później dotyka każde 318 i...ile w tym prawdy?

O auto dbam,i wolałbym wiedzieć na odpukać przyszłość czy taki problem mógłby mnie spotkać przy odpowiednim traktowaniu auta.

Tzn normalnej jeździe,serwisowaniu co 15 k km i zalewaniu benzyny verva98-bo na niej głównie jeżdżę.LPG auto nie widziało i widzieć nie będzie.

Po prostu pytam bo wolę uprzedzić (i im w jakiś sposób zaradzić) pewne problemy,które z tego co wyczytałem są typowe dla silników M43TU.

Opublikowano
Verva czy LPG nic nie ma do panewek. Liczy się olej i eksploatacja. Jeżeli samochód jest wyjeżdżony to na pewno go to czeka. Ważne jest to jak go eksploatujesz. Zużycie panewek przyspieszają: jazda na pełnych obrotach, jazda na skrajnie niskich obrotach, zbyt niskie obroty biegu jałowego, zużyte sprzęgło i brak mocy przy ruszaniu (jeżeli taka usterka występuje). Dużo zależy od tego jak był serwisowany na zachodzie, bo często serwisy trzymają się zaleceń producenta, a w tym przypadku skrajnie duzy przebieg serwisowy na oleju 22000 km.
Opublikowano

dobry olej i regularna wymiana

wczesniej czy później .... no świeta prawda ale później może oznaczać za 20lat licząc od dzis

Opublikowano
Na pewno kolega Marbie ma rację co do eksploatacji auta,chociaż muszę przynać,że w jednym z podobnych wątków na ten temat jeden z kolegów co jakiś czas radził auto przybutowac,aż do odcięcia tak aby woda z oleju odparowała.Mi się co prawda czasem zdarza jeździć dynamicznie,ale nigdy nie do odcięcia.Co do wymiany oleju to święta prawda-w Niemczech olej wymenieny jest tak jak pokaże komputer,a komputer pokazuje oil-service co 25 tysięcy.
Opublikowano
nie no jeśli chodzi o serwis to sprawa jest oczywista jeśli chodzi o mnie:wymiana oleju z filtrami raz w roku bądź co 15 k km-najczęściej jedno pokrywa się z drugim.Też mi się wydaje,że jeśli auto jest zadbane to tego typu problemy jak ten z panewkami ,raczej mieć miejsca nie powinien.