Skocz do zawartości

panewki wału korbowego-318i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Pytanie tym razem czysto hipotetyczne na szczęście :)

Jak to jest z tymi panewkami w autach 318i z przed liftu ?

Czytałem trochę,że jest to wada fabryczna i ten problem prędzej czy później dotyka każde 318 i...ile w tym prawdy?

O auto dbam,i wolałbym wiedzieć na odpukać przyszłość czy taki problem mógłby mnie spotkać przy odpowiednim traktowaniu auta.

Tzn normalnej jeździe,serwisowaniu co 15 k km i zalewaniu benzyny verva98-bo na niej głównie jeżdżę.LPG auto nie widziało i widzieć nie będzie.

Po prostu pytam bo wolę uprzedzić (i im w jakiś sposób zaradzić) pewne problemy,które z tego co wyczytałem są typowe dla silników M43TU.

Opublikowano
Verva czy LPG nic nie ma do panewek. Liczy się olej i eksploatacja. Jeżeli samochód jest wyjeżdżony to na pewno go to czeka. Ważne jest to jak go eksploatujesz. Zużycie panewek przyspieszają: jazda na pełnych obrotach, jazda na skrajnie niskich obrotach, zbyt niskie obroty biegu jałowego, zużyte sprzęgło i brak mocy przy ruszaniu (jeżeli taka usterka występuje). Dużo zależy od tego jak był serwisowany na zachodzie, bo często serwisy trzymają się zaleceń producenta, a w tym przypadku skrajnie duzy przebieg serwisowy na oleju 22000 km.
Opublikowano

dobry olej i regularna wymiana

wczesniej czy później .... no świeta prawda ale później może oznaczać za 20lat licząc od dzis

Opublikowano
  • Autor
Na pewno kolega Marbie ma rację co do eksploatacji auta,chociaż muszę przynać,że w jednym z podobnych wątków na ten temat jeden z kolegów co jakiś czas radził auto przybutowac,aż do odcięcia tak aby woda z oleju odparowała.Mi się co prawda czasem zdarza jeździć dynamicznie,ale nigdy nie do odcięcia.Co do wymiany oleju to święta prawda-w Niemczech olej wymenieny jest tak jak pokaże komputer,a komputer pokazuje oil-service co 25 tysięcy.
Opublikowano
...albo raz w roku
Opublikowano
  • Autor
nie no jeśli chodzi o serwis to sprawa jest oczywista jeśli chodzi o mnie:wymiana oleju z filtrami raz w roku bądź co 15 k km-najczęściej jedno pokrywa się z drugim.Też mi się wydaje,że jeśli auto jest zadbane to tego typu problemy jak ten z panewkami ,raczej mieć miejsca nie powinien.