Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, jako że zbliża się kolejna zima, zacząłem walczyć z niedziałającym ABS i ASC.

Jestem świeżo po wymianie sterownika ABS (końcówka -001, czyli te wadliwe).

Sterownik jest sprawny, wyjęty z auta w którym wszystko chodziło ok.

Po podłączeniu wszystko super, kontrolki gasną, ale w czasie jazdy ABS sam odbija, nawet przy lekkim hamowaniu, po czym przy prędkości ok 45km/h systemy się wyłączają.

Wyjątkiem jest szybki start spod świateł, wtedy wyłączą się przy wyższej prędkości.

W pamięci zostaje jeden błąd:

http://img407.imageshack.us/img407/2039/jif9.jpg

I tu problem, bo w inpie, wychodzi że wszystkie koła kręcą się z taką samą prędkością, a ABS jednak odbija któreś z nich.

Błąd ze screena znalazłem też pod innym tłumaczeniem: "66 Speed Sensor Voltage Supply 66 Czujnik prędkości Napięcie zasilające:

Ale co to w końcu jest? Nie ma w pamięci nic, odnośnie żadnego czujnika, zielonego pojęcia nie mam, za co się teraz zabrać?

Podpowie ktoś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślałeś nad uszkodzoną koronką w którymś z łożysk?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślałem, dlatego łożyska poleciały nowe z FAG-a.

Wykluczam koronki, tego jestem pewny, i sterownik, bo był sprawdzany.

Instalację elektryczną sprawdzałem całą, kabel po kablu, i wszystko okej.

Dzisiaj zabrałem się jeszcze raz za czyszczenie czujników - swoją droga, znowu urwała mi się śrubka mocująca z tyłu :evil: .

Niby nie było tam jakoś specjalnie dużo syfu i opiłków, no ale coś było, teraz jest spokój.

Jedyne co się zmieniło, to systemy wyłączają się w przedziale prędkości 60-70km/h.

W teorii wygląda to na czujniki, no ale inpa nawet ze swoim lagiem w odczycie daje poprawny wynik, i wszystko chodzi tak jak trzeba.

Zamiana czujek miejscami nic nie daje, błąd ten sam, ale nadal nie wiem od czego on jest, i jak go interpretować?

Przed chwilą właśnie w akcie desperacji kupiłem u Maćka nowy czujnik ABS na tył, bo pamiętam że zeszłej zimy parę razy zaszalał mi prędkościomierz, a wiem że czyta z lewego tyłu, więc najpierw tam podmienię dziada, a jak nie to będzie problem... :cry2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Próbowałeś diagnozować problem Carsoftem?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety nie, nie mam dostępu do takiego programu.

Tylko INPA i DIS.

Na weeku będę jechał do znajomego żeby mi przekodował sterownik poduszek (klasycznie przed zimą mój musiał się wysypać), więc może on coś zdziała.

Mam u siebie potężny warsztat, i mogę się brać dosłownie za wszystko, ale ten jeden nieidentyfikowalny błąd mnie trzyma :roll:

Normalnie ręce opadają...

Opublikowano

Temat rzeka. Współczuje walki z ABS'em. Nie chce mi sie czytać ale tu jest temat gdzie chyba jest wszystko na temat tego szajsu:

http://www.bimmerfest.com/forums/showpost.php?p=4205801

Zwróć uwage na pozycje gdzie jest opisane 6 możliwych testów do wykonania na każdy z czujników włącznie z testem oscyloskopem jeżeli taki posiadasz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

O kurczę, faktycznie, kopalnia wiedzy :wink:

Hmm, zabawy miernikiem nie przynoszą rezultatu, więc coś mi się wydaje że trzeba ogarnąć oscyloskop.

Myślę że gdzieś po weeku będę miał dostęp do takiego, to może coś więcej zdziałam :mrgreen:

Dzięki za pomoc :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No ja miałem w taki sam sposób podłączyć ten czujnik, tylko że na razie czekam na oscyloskop.

Mam jeden w domu, ale kurde jakiś ruski jest, i się nie mogę rozeznać :lol:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jednak wyszedł czujnik, pokazało to badanie oscyloskopem. :wink:

Właśnie wsadziłem nowy siemensa, i błąd 66 zniknął. :D

Teraz wszystko chodzi idealnie :mrgreen:

Dzięki wszystkim za pomoc :cool2: