Skocz do zawartości

316 skrzypiąca piszcząca kierownica przy skręcaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od początku mam problem z piszczącą kierownica przy skręcaniu.

Problem nasilił się znacznie po tym jak ostatnio musiałem ją zdjąć, dawniej piszczała sporadycznie teraz przy każdym mocniejszym skręcie.

Gdy miałem zdjętą kierownicę przesmarowałem (smar w sprayu) taki pierścień metalowy pod kierownicą, chyba pełni funkcję łożyska

Kierownicę dokręcałem zwykłym kluczem, nie miałem dostępu do dynamometrycznego :roll:

Pytanie czy można coś poprawić? Użyć innego smaru, gęstszego smaru?

Opublikowano

jesteś pewien że to piszczy w tej tuleji?

mi kiedyś skrzypiała kiera w e36 ...i to nie kiera , a przegub kolumny kierownicy (widoczny w komorze silnika) ..lałem, smarowałem, psikałem różne smary ...i lipa

Kupiłem przegub na szrocie ..został wstawiony i cisza

Najlepsze jest to, że to samo mam w E46 :( ale nie aż tak głośno i na razie olewam wymianę

Opublikowano

Nie jestem pewien, ale wiąże nasilenie się dźwięku z moim dłubaniem przy kierownicy

Brzmi jakby dźwięk dochodził z kabiny a nie z komory silnika ale mogę się mylić

Wymiana przegubu to chyba duża robota :(

Opublikowano

ja też słyszałem ewidentnie z kabiny ...tj. z kiery. ...lecz po tym jak brat kręcił kierą a ja miałem łeb pod maską ...wszystko się wyjaśniło.

Mechanik w E36 wziął za to jakieś 100zł ....ale w E46 może być trudniejsze dojście ...więc może być drożej ...ale to też zależy od mechanika