Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
hej.mam mały problem.wyświetla mi sie po kilku sekundach po uchruchomieniu silnika taki komunikat : oil level senso fault - czyli czujnik poziomu oleju ....kupiłem nowy w ASO i wymieniłem razem z olejem i filtrem.Niestety mimo wymiany nadal taki komunikat mi się pokazuje.pokazuje mi stan oleju na minimum a jest ok, nie mogę skasować serwisu olejowego mimo że już mam na minus 600 km.....po skasowaniu błędów inpą ten błąd dalej wyskakuje.... jakieś pomysły ?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

mam kilka błędów w DDE których nie da się skasować :

1/ zwarcie do plusa na szynie CAN

2/ uszkodzony czyjnik poziomu oleju ( wymieniłem na nowy);

3/ brak komunikacji z alternatorem;

o co chodzi ?

może sterownik silnika sprawdzić ?

czujnik oleju wymieniony; jakby coś było przetarte w przewodach to chyba bym znalazł....ruszałem wiązką kabli od początku do końca ( ona idzie od sterownika z tyłu silnika do takiej listwy rozdzielczej pod kolektorem powietrza...wszystkie kable wydają się sprawne.....

Opublikowano
U mnie ten błąd też wyskakuje chwilę po odpaleniu auta. Znika jak silnik dobrze się nagrzeje. Po ostudzeniu znów to samo. Może ma to jakiś związek z gęstością oleju?
Opublikowano
raczej nie ma to związku bo mi ten błąd wywalił przed planowaną zmianą oleju i po wymianie oleju zresztą na inny, błąd nadal wywala chwilę po odpaleniu auta i prawdopodobnie z tego powodu nie mogę skasować inspekcji olejowej :(,mimo wymiany czujnika oleju nadal mam błąd......jakieś pomysły ?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
wszystko jasne.... znalazłem ....... uszkodzony NIE ORYGINALNY !!! regulator napięcia który powodował błędy w DDE .....po wymianie wszystkie błędy znikły i wszystko działa...