Skocz do zawartości

520i - Problem z temperaturą !!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ! Mam taki problem w moim e39 2.0i 1996rok. Kiedy zmieniam pokrętłem z zimnego nawiewu na ciepłe powietrze i zwiekszam temperaturę w samochodzie ,nagle zaczyna rosnąć temperatura silnika na maxa ,aż do czerwonego pola , a kiedy zmieniam na zimny nawiew i zmniejszę temp. w samochodzie wraca do prawidłowej temperatury. Co to może być ?????????????????
Opublikowano

Jak zrobię na gorąco to leci ciepłe ,ale bardzo minimalnie.

Przy wlewie płynu chłodzącego jest taka mała nakrętka do odpowietrzania układu , ostatnio już raz odpowietrzałem właśnie poprzez tą nakrętkę ,więc czy to jest normalne że co jakiś czas muszę to odpowietrzać???? czy problem tkwi gdzie indziej????

Opublikowano

Nie, musisz odpowietrzyć raz a porządnie, czyli wszystkimi mozliwymi odpowietrznikami.

Najlepiej to zlałbym płyn i zalał jeszcze raz zgodnie ze sztuką (czyli dać na zapłon i ustawić na max temperaturę, nawiew na 1 kreskę), lać płyn bardzo powoli, po napełnieniu zbiorniczka odpalić silnik i ubytki uzupełniać aż przestanie ubywać, potem odkrecic odpowietrzniki do czasu az przestaną lecieć pecherze.

Opublikowano
korek od zbiornika zakrecasz jak strumien przelewowy leje w sposob ciagły, a jak juz pozakrecasz odpowietrzniki, to rozgrzewasz auto zeby sie otworzyl termostat - niech chwile pochodzi, gasisz auto, rano po wystudzeniu sprawdzasz czy ubyło płynu, ew. dolewasz do kreski maxymalnej i finito