Skocz do zawartości

525 TDS wyrzut oleju przez bagnet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, bardzo prosiłbym o pomoc i sugestie.

Ostatnio mam problem z moim TDS'em. Tak jak w temacie wyrzuca mi olej przez dziurkę zaraz przy bagnecie. Jak wiadomo jest to spowodowane za dużym ciśnieniem w silniku które uchodzi przez dziurkę zabierając ze sobą olej. Czym większe obroty tym więcej oleju (wiadomo) jak jeżdżę do ok 2 - 2,5 tys obrotów wtedy nie ma problemu. Zaczęło się tak dziać po remoncie głowicy (spawanie pękniętej) i właśnie przypuszczam że to może być przyczyną. Albo zdupcyli głowice w regeneracji albo mechanik założył źle uszczelkę i jakiś kanał olejowy został zatkany przez co zwiększa się ciśnienie i następuje wyrzut (tak myślę). Odma wyczyszczona nic nie pomogło. Jeśli ktoś spotkał się z czymś takim albo wie o co chodzi to proszę o sugestie czy moje przypuszczenia z głowicą są prawdziwe.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Była sprawdzana kompresja po naprawie?

Wydaje mi sie że na którymś garze będzie uciekało w silnik, i wydmuchiwało olej.

Opublikowano

Wydaje mi sie że na którymś garze będzie uciekało w silnik, i wydmuchiwało olej.

Dokładnie jak kolega pisze.

Nie rozumiem, dlaczego nie założyłeś sprawnej głowicy tylko jakieś spawanie starej? Szkoda roboty na takie fuszerki zwłaszcza przy BMW. Dołożyłbyś do innej i było by ok. Poniosłeś koszty i teraz i tak trzeba innej sprawnej szukać i następne koszta. Chciałeś zaoszczędzić i się zemściło.

Opublikowano
Głowica na gwarancji przez rok tak że jak coś to bedą robić na nowo, nowej (starej) nie ma co kupować bo też nigdy nie wiadomo co się kupi. Kompresje nie wiem czy sprawdzał no mam nadzieję że tak. jutro spowrotem na warsztat bo grube pieniadze sie płaci to niech robią w ramach gwarancji. czyli moje najgorsze przypuszczenia że na którymś garze przepuszcza są możliwe widze :( . dzięki za odpowiedzi bedą cos wiecej wiedział to napisze.
Opublikowano

Dokładnie jak kolega pisze.

Nie rozumiem, dlaczego nie założyłeś sprawnej głowicy tylko jakieś spawanie starej? Szkoda roboty na takie fuszerki zwłaszcza przy BMW. Dołożyłbyś do innej i było by ok. Poniosłeś koszty i teraz i tak trzeba innej sprawnej szukać i następne koszta. Chciałeś zaoszczędzić i się zemściło.

czyli jednym słowem gośc w regeneracji zawalił. dobrze że sobie go sam mechanik załatwiał. ja umyje ręce i niech to robią dobrze

Opublikowano

gwarancją na głowicę niema co się zachwycać bo i tak pozostałe koszta są wielkie

niech zmierzą kompresję to troszku pomoże w ocenie sytuacji

kumplowi jak wypaliło dziurę w tłoku to olej walił z dziurki w rurce bagnetu

przyczyną był wtrysk więc jak by to się Tobie stało to ani mechanik nie zwróci kosztów ani gwarancja na głowicę nic nie da

Opublikowano
kompresja sprawdzona wszystko ok, mechanik twierdzi że głowica też ok bo inaczej zawory by klepały jesli jakis kanał olejowy bylby przytkany, tak że zagadek ciąg dalszy, auto stoi u mechanika dwoi sie i troi i nie może znaleźć przyczyny. a mi w sumie auto by sie przydalo. :? jeśli ktoś ma jakieś inne sugestie to proszę o komentarz.